ABD'nin St. Louis kentinin Ferguson kasabasında yaşayan 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown'ın geçtiğimiz hafta polis tarafından öldürülmesi üzerine başlayan sokak gösterilerine değinen Kalın, Batı medyasının bu olaylardaki yayın politikasını, geçtiğimiz yıl Gezi protestolarındaki yayın politikasıyla karşılaştırarak, Batı medyasının iki yüzlü bir tutum gösterdiğini belirtti.
CNN'in Gezi parkı protestoları sırasında Taksim meydanından kesintisiz olarak günde 9 saat yayın yaptığını ve Türkiye hakkında insanların kafasında bir çeşit "savaş bölgesi" algısı yaratmaya çalıştığını hatırlatan Kalın; kanalın Ferguson kasabasındaki olaylardaki pasif tutumunu eleştirdi ve Ferguson olayları ABD için çok önemli bir iç mesele olmasına rağmen medyada Gezi olayları kadar bile yer bulmadığını ifade etti.
Bu yayınlar sonucunda Batı ülkelerinde yaşayan insanlarda yanlış bir Türkiye algısı yaratıldığını söyleyen Kalın, bu yanlış algıya kanıt olarak da 30 Mart seçimi sonuçlarını gösterdi. Kalın, "Seçimden önce Batı medyası, AK Parti'nin oylarının yüzde 30'lara düştüğünü, halkta AK Parti politikalarına karşı yaygın bir huzursuzluk oluştuğunu iddia eden yayınlara başvuruyordu. Hatta bazı gazeteler açıkça muhalefet partilerine oy verilmesi gerektiğini anlatan yazılar yayınladı. Seçim sonucunda gördük ki Batı medyası Türkiye'deki insanların ne düşündüğünü tahlil etme noktasında aslında çok yetersiz. Bu yetersizlik, Türkiye hakkındaki bilgisizlikten ya da kasti olarak yanlış yönlendirmelerden ileri geliyor" dedi.
Kalın'a göre Batı medyasındaki bu tutumun altında sadece "olayları yanlış yorumlamak" yatmıyor. Asıl önemli mesele, Avrupa ve ABD'deki neo-oryantalist yapının ve Yahudi lobisinin Başbakan hakkında yaratmaya çalıştığı "Yeni Osmanlı Sultanı" algısı. "Bu odaklar, Başbakan'a ve AK Parti yönetimine 'otoriter' imajı yükleyerek, bu meseleyi hükümete bir baskı aracına çevirmeye çalışıyor. Bu sayede, Türkiye'nin diğer meselelerdeki kendilerini rahatsız eden tutumlarını da -örneğin Filistin meselesinde İsrail'e karşı takındığı eleştirel tutumu- itibarsızlaştırmayı hedefliyorlar" diyen Kalın, Batı medyasının da bu algı yönetiminde bir araç olarak kullanıldığını belirtti.
Ferguson kasabasında siyahi genç Michael Brown'ın geçtiğimiz hafta polis tarafından öldürülmesi üzerine başlayan sokak gösterileri her geçen gün şiddetlenerek devam ederken, kasabada sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve iki gazeteci gözaltına alındı ve son olarak bölgede bulunan gazeteciler "güvenlik" gerekçesiyle Ferguson'dan çıkarıldı. Diğer yandan CNN'in Ferguson olaylarına yeterince yer vermediğini düşünen binlerce kişi, kanalın Atlanta'da bulunan merkezi önünde protesto gösterileri yaptı.