Başbakan Tayyip Erdoğan düşmanlığına dün de devam eden Aydın Doğan'ın sahip olduğu yayın organları, bulanık bir görüntüyü, "Soma'da Başbakan madenciye yumruk attı" başlıklarıyla duyurdu. Soma'daki yumruğu, ne olayın yaşandığı iddia edilen market çalışanları, ne de Başbakan'ın yakınındakiler doğruladı.
PROVOKASYON ÇABASI
Başbakan Erdoğan, basın açıklaması yaptıktan sonra Soma'dan ayrılırken provokatör bir grup tarafından protesto edilmişti. Aydın Doğan medya grubu, Başbakan'ın Soma ziyareti sırasında yaşanan küçük bir gerginliği, maden faciasında 300'e yakın insanın hayatını kaybetmesinden daha büyük bir olaymış gibi yaygara yaparak duyurdu. Hürriyet ve Kanal D başta olmak üzere, Doğan medya yayın organlarında, nerede ve kim tarafından çekildiği belli olmayan bulanık bir kamera görüntüsü eşliğinde, "Başbakan madenci gence saldırdı" haberleri pompaladı. Hürriyet'in, "Başbakan bana istem dışı tokat vurdu" gibi garip bir ifadeyle manşete taşıdığı madenci Taner Kurucan ise kayıplara karıştı.
'TOKAT YOK'
Soma'da, olayın meydana geldiği iddia edilen Yeşil Portakal Market'in işletmecisi Başbakan Erdoğan'ın buraya gelişini ve sonrasında yaşananları SABAH'a şöyle anlattı: "Başbakan geldiği sırada biz kapının önündeydik. Gelişini ve markete girişini izledik. Başbakan'la tartıştığı iddia edilen ve basında resmi yayınlanan mavi gömlekli genç, girişteki manav bölümünde, market arabalarının orada duruyordu. Ben ve market çalışanı arkadaşlarımın hiç biri, Başbakan'ın o gence ya da başka birine yumruk attığını görmedik"
'KESİNLİKLE YALAN'
Olayın en yakın görgü tanığı, AK Parti Manisa milletvekili Selçuk Özdağ da Yeşil Portakal marketin önünde o gün neler yaşandığını SABAH'a anlattı. Özdağ şunları söyledi: "İzmir ve Muğla'dan 30-40 kişilik sol marjinal bir grup provokasyon amacıyla Soma'ya gelmiş. Bu aykırı grup cılız bir gösteri yaptı, Başbakan'ı yuhaladı. O sırada bir vatandaşın ısrarlı daveti üzerine, Başbakanımız dükkana girdi. Çıkışta grubun içinde bulunan bir kişi Başbakanımızın kolunu çekmek istedi. Bunun üzerine korumalar müdahale etti. Korumalarla grup arasında arbede yaşandı. Asıl vahim olan, il başkanımız ve ilçe yöneticimizin olduğu arabaya aynı grup taş ve sopalarla saldırdı. Arabayı kullanamaz hale getirdi. Benim içinde olduğum araç saldırıdan son anda kurtuldu. Başbakan'ın madenciye tokat attığı iddiası kesinlikle yalan."
FOTOĞRAF 2011'DE ÇEKİLDİ
Sosyal medyada, "Erdoğan Soma'da protestoculardan kaçıp markete sığındı" yalanıyla birlikte verilen fotoğrafın da 2011 yılına ait olduğu belirtildi. Erdoğan'ı, 20 Şubat 2011'de İstanbul'da bir markette telefonla konuşurken gösteren fotoğrafı çeken Anadolu Ajansı foto muhabiri Kayhan Özer'in bu karesi, 2011'de ödül bile aldı.
ÇELİK: BÖYLE BİR GÖRÜNTÜ YOK
Başbakan Erdoğan'ın Soma'daki bir markette bir vatandaşa tokat attığı iddialarını, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de yalanladı. Hüseyin Çelik, maden işçisi Taner Kurucan'ın, Doğan medya grubu yayın organlarında yayımlanan, "Başbakan bana tokat attı" beyanatına ilişkin, "Taner Kurucan diye birisi veya başka birisi bir iddiada bulunuyor. Bununla ilgili elde bir görüntü yok değil mi, yok. O sizin görüntü dediklerinizi ben de seyrettim, böyle bir görüntü yok. Şimdi siz onun beyanlarına itibar ediyorsunuz ama Başbakan'ın, Başbakan'ın etrafında olan, orada bulunan yüzlerce insanın iddialarına veya onların ifadelerine itibar etmiyorsunuz. Bu size kalmış bir şey, takdir size aittir" açıklamasını yaptı. Çelik, "Başbakan protestocuların yanına doğru gitmeye çalışıyor, korumalarına 'Çekilin önümden, konuşayım' diyor. Kastettiğiniz buysa bunda bir anormallik görmüyorum" dedi.