Türkiye'yi
derin yasa boğan Soma'daki facianın yaraları sarılmaya çalışılırken, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ve muhalefet liderlerinin Soma ziyaretlerinde madencilerle bir yakınlığı bulunmayan provokatörler sahneye çıktı. Bu grupların girişimleri bazı internet siteleri ve sosyal medya üzerinden paylaşılırken, yanlış ve çelişkili bilgiler yayılarak Soma'da kaos yaşandığı algısı oluşturulmaya çalışıldı. İşte ortaya atılan iddiaların perde arkası:
Sosyal medyada yayılan bir görüntüde, kalabalık tarafından tekmelenip yumruklanan Audi marka otomobil Başbakan Erdoğan'ın makam aracı diye tanıtıldı. Halbuki Erdoğan'ın Soma'da kullandığı makam aracı zırhlı Mercedes'ti.
Erdoğan'la ilgili çarpıtılmış bir diğer haber de Soma'daki hastaneye gitmeden önce tepkiler üzerine bir markete sığındığı yönündeki iddialardı. İlk gün Erdoğan'ın protestolardan uzaklaşmak için markete girdiği ileri sürüldü, dün de Erdoğan'ın markete giriş görüntüleri yayımlanarak bir vatandaşı yumrukladığı iddia edildi. Ancak daha sonra Erdoğan'ın korumalarla vatandaş arasında kaldığı anlaşıldı. Olayın aslı şöyle: "Başbakan Erdoğan makam aracıyla giderken protestolar üzerine aracından inerek vatandaşların yanına giderek konuşmak istedi. Bu sırada küçük çaplı bir arbede yaşandı ve korumalar güvenlik kaygısıyla Erdoğan'ı oradan uzaklaştırmaya çalıştı. Kalabalık bir kitle arkadan yüklenince Erdoğan ve beraberindekiler önlerindeki bir markete yöneldi. Bir vatandaş Erdoğan'la konuşmaya başladı ve kolunu tuttu. Vatandaş Erdoğan'ın kolunu tutunca korumalar müdahale etti ve arbede çıktı. Erdoğan da korumalarla vatandaş arasında kaldı." Olayın en yakın görgü tanığı AK Parti Manisa milletvekili Selçuk Özdağ da, "Bir gösterici Başbakanımızın kolundan tutmak istedi. Korumalar adamı itti." dedi.
Soma'daki algı operasyonunun en dramatik örneklerinden biri de madende 15 yaşında çocuk işçi çalıştırıldığı iddiası oldu. Özellikle Berkin Elvan'la bağlantı kurulmaya çalışılarak kamuoyu yönlendirilmek istendi. Ancak daha sonra Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik 15 yaşında olduğu öne sürülen işçinin 19 yaşında olduğunu açıkladı.
Başbakan Erdoğan'ın Özel Kalem Müdür Yardımcısı ve müşaviri Yusuf Yerkel'in medyaya yansıyan fotoğraflarında bir madenci yakınını tekmelediği öne sürüldü. Ancak bu kişinin organize gruplarca yönlendirilen bir protestocu olduğu anlaşıldı. Bir açıklama yapan Yerkel ise, "Bütün provokasyonlara ve uğradığım hakaret ve saldırılara rağmen sükunetimi muhafaza edemediğimden dolayı üzgünüm" dedi.