İş dünyasının temsilcileri Soma'daki facia üzerine başsağlığı mesajları yayınladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu felaket herkesin yüreğine ateş düşürdü" dedi. TÜSİAD'dan yapılan açıklamada da "Ölüm ne madencinin alın yazısıdır, ne de ölümle sonuçlanan bu felaket madencilik mesleğinin bir gereğidir. Türkiye'nin ölümcül iş kazalarında geldiği nokta kabul edilebilir bir durum değildir" denildi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yaşanan elim kaza karşısında tüm Türkiye'nin tek yürek olduğunu belirterek, "Acıyı yüreğimizin en derininde hissettik" dedi. İTHİB Başkanı İsmail Gülle "Türkiye tek yürek oldu" dedi. GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak, sorumluların bir an önce yargı karşısına çıkarılmasını istediklerini ifade etti. Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de maden faciasında hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi. TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, sorumluların sonuçlarına katlanacağı bir soruşturma sürecinin tamamlanması gerektiğini ifade etti. TİSK ise facianın ortaya çıkma sebeplerinin titizlikle araştırılması ve gereğinin yapılması gerektiğinin altını çizdi. Koç Holding tarafından yayımlanan mesajda "Ülkemizin acısını derinden paylaşıyoruz" denilirken, Türkiye İş Bankası da internet sitesinin ana sayfasında hayatını kaybeden maden işçilerine taziyede bulundu. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Acımız tarifsiz" dedi.
KAMUDA 257 ÖZELDE 53 KİŞİ
Türkiye 'de
kömür ve linyit çıkartılan kayıtlı 740 işletme bulunuyor. Bu madenlerde 48 bin 706 kayıtlı işçi çalışıyor. Kamuda bir işyerinde ortalama 257, özel sektörde 53 madenci istihdam ediliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, son 3 yılda kömür ve linyit çıkartılan işletme sayısında artış gerçekleşti. Bu tür madenlerde 2010'da 697 işletme faaliyet gösterirken, bu sayı geçen yılın sonunda 740'a yükseldi. Söz konusu dönemde 43 kömür ve linyit çıkartılan işletme faaliyete başladı. Özel sektördeki işletme sayısı 649'dan 694'e çıktı. 3 yılda istihdam sayısı düştü.
MECLİS KOMİSYONU 'İLKEL' BULMUŞTU
Soma 'da
yaşanan maden faciası, madencilik sektöründe güvenlik konusunu yeniden gündeme getirdi. TBMM'de 2010'da kurulan ve rapor hazırlayan Madenciliğin Sorunlarının Araştırılması Komisyonu, sektördeki güvenlik konusuna yönelik bilgilere yer vermişti. Raporda, mevcut iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının uygulanmasındaki yetersizliklere dikkat çekilmişti. Komisyon Başkanı Altan Karapaşaoğlu, dünya ile karşılaştırıldığında, Türkiye'deki madenciliğin çok ilkel yöntemlerle yapıldığı sonucuna ulaştıklarını açıklamıştı.