Başbakanlık'tan yapılan açıklamada " Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan ve aziz milletimizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ülkemizde üç günlük milli yas ilan edilmiştir. Yas alameti olarak bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi.
En son 2012 yılında KKTC'in kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ölümü nedeniye ulusal yas ilan edilmişti.
Bu arada, facia nedeniyle 19 Mayıs'da resmi tören dışındaki kutlamalar iptal edildi.
Soma'da maden ocağındaki yangında hayatını kaybedenler için bugün Türkiye'nin tüm camilerinde öğle ezanından önce sala okunacak.
Meclis, Soma'daki facia ve milli yas ilan edilmesi nedeniyle çalışmayacak.
Alınan bilgiye göre, TBMM Genel Kurulu'nda bugün birleşimin açılmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak, ardından grup başkanvekillerine söz verilecek. Yaşanan faciaya ilişkin tüm grupların imza atacağı ortak metnin okunmasının ardından Genel Kurul'da birleşim, yasama çalışmasına geçilmeden kapanacak. Genel Kurul'un yarın da çalışmayacağı öğrenildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, daha önce de Hint Okyanusu'ndaki deprem ve tsunami, 17 Ağustos Marmara depremi, 11 Eylül saldırıları gibi olaylar nedeniyle de saygı duruşunda bulunulmuştu.
Öte yandan, Meclis'teki komisyonlar ve basın toplantıları da iptal edildi.
Türk Bayrağı Kanunu uyarınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önündeki Türk Bayrağı hiç bir zaman, Anıtkabir'deki bayrak da 10 Kasım dışında yarıya indirilemiyor. Ancak milli yas nedeniyle Meclis ek binalardaki bayraklar ise yarıya indirildi.
Soma'da maden ocağındaki yangının ardından ilan edilen milli yas dolayısıyla tüm kurumlarda bayraklar yarıya indirildi.
Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen yangın nedeniyle, Başbakanlık tarafından, dünden itibaren 3 günlük yas ilan edilmişti.
Milli yas dolayısıyla tüm kurumlarda bayraklar yarıya indirildi.
Türkiye'de milli yas, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu'nun 24. maddesi hükümlerine göre Başbakanlık tarafından ilan ediliyor.
Türkiye'de milli yas ilan prosedürü, Türk Bayrağı Kanunu ve bu kanuna bağlı tüzük tarafından belirleniyor.
İlgili yasa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat yıl dönümü olan 10 Kasım günleri haricinde Türk bayrağının yarıya çekileceği halleri belirleme yetkisini Başbakanlığa veriyor.
Türk Bayrağı Kanunu'nun "Bayrağın Yarıya Çekilmesi" başlıklı 4'üncü maddesindeki, "Türk bayrağı, yas alameti olarak 10 Kasım'da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Başbakanlıkça ilan edilir" hükmüne göre Başbakanlık, Manisa Soma'daki maden faciası üzerine 3 günlük milli yas ilan etti.
Bayrakların yarıya indirilmeyeceği yerler
Türk Bayrağı Kanunu'nun uygulanışını düzenleyen Türk Bayrağı Tüzüğü'nde ise sürekli bayrak çekilecek resmi daire ve kuruluşlar "TBMM, Anıtkabir, Polis, jandarma, hudut, gümrük, muhafaza karakolları ile hudut kapıları" olarak belirleniyor.
"Cumhurbaşkanlığı, Hükümet kanalları, limanda demirli veya seyir halinde bulunan makineli, büyük ve küçük her çeşit deniz aracıyla devlet işlerinde kullanılan makinesiz deniz araçları" her gün bayrak çekilecek yerler olarak sıralanıyor.
Yasa hükmüne göre, milli yas ilan edilmesi halinde dahi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve 10 Kasım günü hariç Anıtkabir'de bayraklar yarıya indirilmiyor.
Uluslararası toplumsal facialar üzerine milli yas
Öte yandan uluslararası camiada yankı uyandıran toplumsal facialar üzerine de milli yas ilan edilerek, bayraklar yarıya indiriliyor. Milli yas kararı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Başbakanlıkta yapılan değerlendirmenin ardından gerekli görülmesi halinde alınıyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı sebebiyle 14 Ocak 2012'de, Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunamide hayatını kaybeden Japonlar için 18-21 Mart 2011'de Türkiye'de ulusal yas ilan edilerek, bütün yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilmişti.