Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 17 Aralık'ta gerçekleştirilen operasyonun dış bağlantılı olduğu iddialarına "Olabilir" karşılığını vererek, "Devlet içinde devlet olamaz" dedi. Çankaya Köşkü'nden gerçekleştirilen Habertürk TV canlı yayınında soruları yanıtlayan Gül'ün değerlendirmeleri şöyle:
Bir devlet içinde ayrı bir devlet ya da ayrı yapılanmalar olamaz. Kurumlar anayasaya ve kanunlara kesinlikle dikkat edecek. Kendi içindeki hiyerarşiye dikkat edecek. Herhangi bir gruplaşma olmayacak. Kurumun dışında başka bir yerden talimat, başka bir yere kurumun bilgilerini taşıma asla olamaz. Bunlar olursa tabii ki ortaya çıkarılır. Bunun dışında sivil toplumda nasıl şeffaflık önemliyse bu tür konularda da şeffaflık önemlidir. Hele de yargı içinde böyle bir şey varsa asla tahammül edilemez.
(Operasyonda dış bağlantı iddiaları) Olabilir, bunun doğru olmadığını ancak hukuk süreci içinde çözebiliriz. Kaos ortamı çıkaranlar ülkeye yazık eder. Hiçbir şeyin üstü örtülemez. Türkiye açık ve şeffaf bir ülke.
Devletin içinde başka hiyerarşi varsa bunun tasfiyesi konusunda hükümet ilgili kuruşları harekete geçirir. Ancak burası hukuk devleti; bu yanlışla mücadelenin yolu da hukuk yoluyla olur.
Hükümetin karşısına ben ancak muhalefeti koyarım. Bir muhalefet vardır.
HSYK'nın açıklamalarını doğru bulmadım. Mahkemenin kararını gölgelememek lazım. Hâkimler kararlarını verecekler. Bu tip çekişmeler, bunları açık dille dillendirmeleri iyi değil. HSYK yapısı AB kriterlerine göre görüş birliğiyle oluşturuldu. Temel kriterleri bozmamak şartıyla düzenleme yapılabilir.
Yolsuzlukla mücadele konusunda yolsuzluğa hiçbir tolerans tanınmamalı. Herhangi bir yolsuzluk iddiası söz konusu olduğunda gayet açık şekilde üstüne gitmeli ve vicdanları tatmin edecek bir süreci ortaya çıkartmalı.
Yanlışı olan korkar, yanlışı olmayan korkmaz. Düşünün ki, yatırımcılara kurallara uygun olmayan bir şekilde suç atılırsa; dünya çapında faaliyet gösterenler var, bankalar, finans kuruluşları ile itibarlarını yok edersiniz.
Soruşturma safhası kanunlara göre gizlidir. Savcılar hâkim değildir. Anayasa ve kurallara herkes uymalı.
(AYM'nin tutuklu vekil kararları) Demokratik hukuk devletinde kuvvetler ayrılığı ilkesi vardır. Ama bunlar ahenk içinde olmalı. Bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi çok daha önemlidir. Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi'nin son kararlarını memnuniyet verici olarak görüyorum. En çok memnun olduğum oybirliği ile alınıyor olmasıdır.
(Ergenekon ve Balyoz davaları) Bu konuda da çok büyük serzenişler var. Bazısında yüksek temyiz bitti, yargılama bazılarında devam ediyor. Bir toplumda, "kurunun yanında yaş da yandı" algısı oluşursa bununla ilgili hukuki çalışmalar yapılabilir. Yine karar verecek olan parlamentodur.
"TIR, TÜRKMENLERE YARDIM GÖTÜRÜYORDU"
Cumhurbaşkanı Gül, Hatay'da durdurulan TIR'la ilgili soru üzerine, "Kurumlara sordum. Türkmenlere yardım götüren TIR olduğunu söylediler. Muhakkak ki yeri geldiğinde çeşitli güvenlik sebeplerinden dolayı 'sır' çerçevesine girebilen faaliyetler olabilir ama tabii bunların yasalar çerçevesinde olması gerekir" dedi.