Karadeniz'de petrol arama çalışmalarına tamamlayan Türkiye'nin ilk üç boyutlu sismik gemisi "Barbaros Hayreddin Paşa" Akdeniz'e indi. Önce Antalya açıklarında ardından da Kıbrıs'ın güneyinde petrol ve gaz arama çalışması yapacak.
BAŞBAKAN DENİZE İNDİRDİ
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO)130 milyon dolarlık bütçe ile satın aldığı, dünyanın en son teknolojisine sahip sismik gemilerinden olan Barbaros Hayreddin Paşa Şubat ayında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle denize indirilmişti. Barboros Hayreddin ilk etapta Antalya açıklarında Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinde kapsamında TPAO ve Shell şirketinin ortak sondaj çalışması yapmayı planladığı bölgelerde sismik çalışmalar yapacak.
İHTİLAFLI BÖLGEDE ARAMA
Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin bir iki ay içinde Genelkurmay ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın koordinasyonu ve Türk savaş gemilerinin eşliğinde KKTC'nin güneyindeki Türkiye ile Güney Kıbrıs ve İsrail arasında gerginliğe sebep olan ihtilaflı bölgelere inerek çalışmalara devam etmesi planlanıyor. Yetkililer, geminin rotasının Genelkurmay ile koordineli olarak çizileceğini belirterek, "Kıbrıs'ın güneyinde TPAO'ya ait ruhsatlar bulunuyor. İhtilaflı sularda Barbaros Hayrettin Paşa KKTC ve TPAO adına görev alacak" dedi. Geminin çalışma yapacağı tüm bölgelerde Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan da hak iddia ediyor. İsrail'in 2010'da kendi kıta sahanlığında zengin doğalgaz yataklarına ulaşmasının ardından, Rum-İsrail ittifakı ile ABD'li Noble şirketi Güney Kıbrıs'ın hak iddia ettiği 12'nci parselde doğalgaz varlığına ulaşmıştı. Türkiye bu gelişmeler üzerine karşı hamle yaparak adadaki zenginliklerde KKTC'nin de payı olduğunu duyurdu. Rum Kesimi'nin tek taraflı tutumunun ardından ise TPAO, KKTC ile imzaladığı anlaşma kapsamında adanın güneyinde ruhsat sahibi olduğunu ilan etti.
SON TEKNOLOJİYE SAHİP
TPAO
tarafından Norveç'ten satın alınan ve orijinal adı Polarcus Samur olan 3 boyutlu sismik araştırma gemisine Akdeniz'i fetheden Osmanlı kumandanı Barbaros Hayreddin Paşa'nın ismi verildi. 84 m. uzunluğundaki gemi, yön ve pozisyon tayinini uydu haberleşmesi ile otomatik olarak yapabiliyor. Gemide bir de helikopter pisti bulunuyor.