Hükümet, Ruhban Okulu'nun vakıf üniversitesi olarak açılmasını planlıyor. Yakın zamanda açıklanacak demokratikleşme paketi çerçevesinde açılacağı hafta başında Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından da duyurulan Ruhban Okulu için formül hazırlandı. "YÖK'e bağlı bir vakıf üniversitesi olarak açılması" ve "Bir üniversitenin fakültesi olarak açılması" iki seçenek olarak belirlendi. Fener Rum Patrikhanesi'nin de vakıf üniversitesi olarak açılması konusundaki tavrının yumuşatması ile bu formül güçlendi. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, gerekli görülmesi halinde yapılacak yasal düzenleme ile Ruhban Okulu'nun vakıf üniversitesi olarak açılması sağlanacak. Patrikhane'nin formüle "Hayır" dememesi durumunda sorun çözüme kavuşacak. Ruhban Okulu'nun daha önce, YÖK Kanun Taslağı çerçevesinde yabancı üniversite olarak kurulması hedefleniyordu. Patrikhane ise YÖK'e bağlı olmayı kabul etmiyordu. Mevzuata göre Patrikhane, tüzel kişiliği olmadığı için vakıf kuramıyor. Ancak hükümetin demokratikleşme paketi içerisinde yapacağı bir yasal düzenleme, tüzel olmayan kişilerin de üniversite kurmasının önünü açacak. Bu durumda adı vakıf üniversitesi olmasa dahi, Patrikhane'ye üniversite kurma hakkı tanınmış olacak. Ruhban Okulu'nun önü açılacak.
YASASIZ FORMÜL
Demokratikleşme paketi çerçevesinde ele alınan Ruhban Okulu'nun vakıf üniversitesi olarak açılması için yasal düzenlemeye gerek kalmayabileceği de ifade ediliyor. Patrikhane'nin iyi niyete karşılık kabul etmesi halinde, Patrikhane'ya yakın Rum vakıflardan biri Heybeliada'da bir üniversite kuracak. Mütevelli Heyeti de Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos başkanlığında TC vatandaşı olan Rumlardan oluşacak
EĞİTİM DİLİ YUNANCA OLABİLİR
Üniversitenin , biri Ortodoks İlahiyatı Fakültesi olmak üzere iki fakültesi olacak. İlahiyat Fakültesi'nin eğitim dilinin Yunanca olmasının önünde engel bulunmuyor. Üniversitenin rektörü de yine Rum cemaati içinden belirlenecek. Yabancı öğretim görevlisi çalıştırma hakkı ile Yunanistan başta olmak üzere birçok ülkeden öğretim görevlisi burada ders verebilecek. İkinci fakülte üniversite girişi sınavı ile öğrenci alırken, yabancı öğrenci statüsü ile de Ortodoks İlahiyat Fakültesi kontenjanları doldurulabilecek.