Taksim'deki olaylarla ilgili, sosyal medya üzerinden onlarca yalan haber dolaşıma sokuldu.
Yabancı bir ülkede yaralanan bir kişi fotoğrafının "Panzerle ezilen genç" şeklinde verilmesi, sosyal medyaya erişimin engellendiği, polisin gerçek mermi kullandığı ve İstanbul Valisinin görevden alındığı söylentileri gibi onlarca yalan yanlış bilgi ve fotoğraf servisi yapıldı.
Eylemcilerin dağılmasıyla birlikte yaşanan bilgi kirliliğinin nasıl yapıldığı da ortaya çıkmaya başladı. İnci sözlük üzerinden yazılan ifadeler her şeyi anlatıyor.
İşte o yazılanlardan biri;
"BEYLER SİZE YEMİN EDİYORUM TROLLÜĞÜN KRALINI YAPTIM. TWİTTER'DA ÖLÜM HABERLERİ YAZIYORUM. YUNANİSTAN'DAKİ EYLEMLERDEN CAPSLAR KOYUYORUM, ADAMLAR ARAŞTIRMADAN AYNEN KOPYALAYIP TWEET ATIYOR"
Sözlüğe bu ifadeleri yazan kişi daha sonra sahte fotoğrafları aldığı web sitelerinin adreslerini paylaşıyor.
Diğer yorumcular ise "AYNISINI BEN DE YAPIYORUM. İÇ SAVAŞ ÇIKARACAĞIZ. MÜSEBBİBİ BEN OLACAĞIM." diyerek iç savaş çıkarmaktan bahsediyor.
Kamuoyunu etkilemeye yönelik sosyal medyada paylaşılanlar arasında polisin vatandaşı öldürdüğü yönündeki asparagas bilgilerde oldukça fazlaydı. Bunlardan biri de.
"POLİS TARAFINDAN ÖLDÜRÜLEN BU İNSANI, MİLLET GÖRMESİN DİYE POLİS HEMEN KALDIRDI. PAYLAŞALIM!" diyor.
Provokatif bilgiler paylaşanlar arasında tanınmış simaların olması da dikkat çekti. Bu isimlerin takipçi sayısının çok olması bilgilerin kolay paylaşılmasına yol açtı. İşte onlardan biri.
"PANZER TARAFINDAN EZİLEN 26 YAŞINDAKİ AYLİN HAYATINI KAYBETTİ!"
Sosyal medya üzerinden ulaşan bu bilgi ve fotoğrafların gerçek olup olmadığına bakılmaksızın nasıl paylaşıldığı açıkça görülüyor.
Kaynak: TRT Haber