Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Zaferi'nin sadece Mehmetçiğin değil bütün dünya mazlumlarının zaferi olduğunu belirterek, "Vatanları ve namusları için canını vermiş şehitlerin torunları olarak Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz. 98 yıl önce Çanakkale'de bir olduk, beraber olduk, birbirimize kardeş olduk. Onun için tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyeceğiz. Geleceğe böyle yürüyeceğiz. Çanakkale'yi anlayamayan Türkiye'yi asla anlayamaz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Stadyumu'nda yapılan Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98.yıldönümü törenlerinde konuştu. Başbakan Erdoğan, 98 yıl önce Mehmetçiğinin büyük bir destan yazdığını ifade ederek, "Mehmetçik Çanakkale destanını az önce küçük mücahidimizin okuduğu o Çanakkale şiirindeki inceliğiyle yazdı. Tüm dünyanın mazlumlarının duasıyla, o duaların verdiği güçle, ilhamla yazdı. Kabil'in Kandehar'ın, Belh'in İslamabad'ın, Tebriz'in minberlerinden Mehmetçik için dualar edildi. Saraybosna'nın, Rabat'ın, Tunus'un, Kahire'nin mihrapları önünde gözyaşları içinde dua edildi. Mekke, Medine, Kudüs'te eller semaya açıldı, gözlerden yaş, dillerden dualar döküldü. Mehmetçiğin muzaffer olması için Allah'a yalvarıldı. İnsanlar mallarını, canlarını, en önemlisi de dualarını Mehmetçiğimize yolladılar. Çanakkale birçok boyutuyla olduğu kadar dua boyutuyla da önemlidir. Çanakkale Zaferi bir etnik kökenin bir ırkın bir kavmin zaferi değildir. Çanakkale zaferi Türkiye'nin Anadolu ve Trakya'nın olduğu kadar dünya üzerindeki bütün kardeş milletlerin yeryüzündeki tüm kardeşlerimizin zaferidir. Bu zafer karşısında İstanbul ne kadar sevindiyse Diyarbakır'da o kadar sevinmiştir. Bu muhteşem kahramanlık karşısında İzmir ne kadar iftihar ettiyse Şam , Beyrut o kadar iftihar etmiştir. Bu zafer Van'ın yüreğine nasıl ferahlık vermişte o kadar Sana'nın Hartum'un, Şam'ın, Haleb'in yüreğine de vermiştir. Senegal'den buraya gemilerle asker taşıdılar. Sizi Müslümanların safında savaşmaya götürüyoruz dediler. Kandırarak Çanakkale sırtlarına getirdiler. Osmanlı cihan devletini savunacaklarını sanıyorlardı. Ancak Çanakkale'ye geldiklerinde, düşman sandıkları tarafta yani bizim tarafta okunan ezanları duydular. Aldatıldıklarını, kandırıldıklarını anladılar hemen oracıkta silahlarını bıraktılar" dedi.
"TEK VATAN, TEK BAYRAK, TEK DEVLET VE TEK MİLLET DİYECEĞİZ"
"Müslüman askerlerin Biz Osmanlı'ya, müslüman kardeşlerimize karşı savaşmayız" dediğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "İşte Çanakkale zaferi bunun için önemlidir. Mehmetçiğin kahramanlığında abideleşen bir zaferdir. Ama bu sadece Mehmetçiğin değil bütün dünya mazlumlarının zaferidir. Tarihe yön verecek bir destan yazılırken aynı zamanda bizim millet ve milliyet anlayışımızın da adeta manifestosu yazılmıştır. Ben istiyorum ki bütün Türkiye köyleri, ilçeleriyle, gençleriyle, yaşlılarıyla gelsinler Çanakkale şehitliğini ziyaret etsinler. Tüm Türkiye gelsin o şehitliklerde, o mezar taşlarında yazan isimleri, şiirleri okusunlar. Ben istiyorum ki sadece Türkiye değil Balkanlar'ın, Afrika'nın gençleri de gelsin, burada dedelerini tanısın. Mezar taşlarında İstanbullunun yanında Diyarbakırlı var. Bingöllünün yanında Rizeli var. Erzurumlunun yanında Edirneli var. 81 vilayet, bugün olduğu gibi ilçeleriyle, köyleriyle Anafartalar'da, Arıburnun'da tek bir mezar içinde yan yana gelmiştir. O mezar taşlarında Kudüs var, Bakü var, Gümülcüne var, Batum var. Biz kardeşlik, dayanışma temelinde yakından ilgiliyiz. Çanakkale'yi anlayamayan Türkiye'yi asla anlayamaz. Çanakkale ruhunu anlayamayan milleti de anlayamaz, milliyetçiliği de anlayamaz. Çanakkale'deki azmi, fedakarlığı anlamayan bu ülkenin kardeşliğini de anlayamaz. Biz Çanakkale'de adeta yeniden doğduk. Tarih sahnesinde yerimizi yeniden aldık. Vatanları, bayrakları,,namus ve şerefleri için seve seve can vermiş şehitlerin torunları olarak Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz. 98 yıl önce Çanakkale'de biz bir olduk, beraber olduk, birbirimize kardeş olduk. Onun için tek millet diyeceğiz. Tek bayrak diyeceğiz. Tek vatan diyeceğiz. Tek devlet diyeceğiz. Geleceğe böyle yürüyeceğiz. Yüzüncü yılda inşallah çok daha muhteşem anma törenini hep birlikte gerçekleştireceğiz.
MEHMET AKİF'İN DUASINI OKUDU
Başbakan Erdoğan, Çanakkale şehitlerine Mehmet Akif Ersoy'un o duasıyla seslendi:
"Bu kutlu günde tüm şehitlerimize, tüm gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum ve Mehmet Akif'in duasıyla onlara seslenmek istiyorum;
Millet için etti mi ordum zafer,
Kükremiş aslan kesilir her nefer.
Döktüğü kandan göğe vursun zafer,
Toprağa bir damlası boş akmasın.
Amin! Desin hep birden yiğitler.
"Allahü ekber!" gökten şehitler.
Amin! Amin! "Allahü ekber!"
Ey ulu Peygamberimiz nerdesin?
Dinle minarede öten gür sesin!
Gel, bana yâr ol ki cihan titresin!
Kimse dönüp süngüme yan bakmasın
Amin! Desin hep birden yiğitler.
"Allahü ekber!" gökten şehitler.
Amin! Amin!" Allahü ekber!"
TÖRENLERDEN DETAYLAR
Stadyumdaki törenler başlamadan önce Mehteran gösterisi yürekleri kabarttı. "Çanakkale geçilmez" yazan altın madalya Türk Bayrağı'na takıldı. Şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı eşliğinde bayrak göndere çekildi. Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı halkın zaferini kutladı.
50 dansçı, çeşitli yörelere ait halk oyunları gösterisi sundu. Şehit torunlarının geçit töreni ile stadyumdaki törenler sona erdi. Başbakan Erdoğan Şehit torunlarıyla öğle yemeğinde biraraya gelecek.
Çanakkale Stadyumu'ndaki törenler Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de katıldı.
250 BİN ŞEHİT İÇİN 250 BİN HATİM
Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşlardan gelen talep üzerine hatim kampanyası başlattı. Vatandaşlar, Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde her şehit için bir hatim indirdi. 250 bin hatimin duası bugün Zafer törenlerinde yapılacak. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de Çanakkale Zaferi törenlerine katılarak duayı bizzat kendisi yaptıracak.
DÜNYANIN DÖRT YANINDAN ŞEHİT VE GAZİ TORUNLARI BULUŞTU
Bu yılki törenlerde Türkiye ve dünyanın dört yanından şehit ve gazi torunları Çanakkale'de buluştu. Biz değil miydik projesinin yöneticisi Çanakkale Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, "Kahraman atalarımıza olan minnet borcumuzu ödemek için yola çıktık. Yurt içi ve dışından 255 şehit çocuğuna ulaştık. Bazıları gazi bazıları şehit yakını. Resmi geçit töreninde bulundular. Başbakanımız kendilerine hitap etti. Daha sonra şehitliğe, atalarının savaştığı toprakları ziyaret edecekler. Bizler duygu yoğunluğunu yaşıyoruz. Yurtdışından gelen şehit ve gazi yakınları var. Irak, Kerkük, Musul, Suudi Arabistan Mekke'den konuklarımız var. Makedonya, Kosova'dan misafirlerimiz var. Türkiye'nin 81 ilinden konuğumuz var. 81 ilimize belgesel ve resim sergileri düzenlenmesini sağladık" dedi.
Projenin adını Başbakan grup toplantısındaki konuşmasından esinlenerek koyduklarını kaydeden Çanakkale İl Dernekler Müdürü Resul Karakurt, "2009 yılında Başbakanımız grup toplantısında Çanakkale'den bahsederken, omuz omuza savaşan biz değil miydik demişti. En güzel isim bu olur diye bu ismi koyduk" diye konuştu.
BAŞBAKAN İÇİN ÖZEL TEDBİR
Başbakan Erdoğan, rahatsızlığına rağmen Çanakkale programını iptal etmedi ancak ilde özel önlemler alındı. Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda Erdoğan ve bakanların oturduğu protokol bölümü, cam bölmeyle çevrildi. Camekanın, sürekli esen rüzgarıyla bilinen Çanakkale'de Başbakan Erdoğan'ın hava şartlarından olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla yaptırılarak stada monte edildiği öne sürüldü.
Öte yandan törenlerin yapıldığı 18 Mart Stadyumu'nda kuş uçurtulmadı. Stadyuma giden tüm yolları kesen polis ekipleri, tören alanına gelen vatandaşları sıkı bir aramadan geçirdi. Stadyumun üzerinde bir helikopter sürekli uçuş yaparken, stadyum içerisinde kameralarla donatılmış bir araç tribünleri kontrol altında tuttu.