Bilge ESER - Sabah.com.tr
Kore yarımadasında 1950 yılında savaş çıktığında Türkiye tarihinin en önemli kararlarından birini alarak asker göndermeye onay verdi. Tuğgeneral Tahsin Yazıcı önderliğindeki 5090 yiğit, memleketlerinden on binlerce kilometre öteye gemilere binerek savaşmaya gitti. 3 yıl boyunca çetin süren savaşın ardından 750'ye yakın Türk askeri hayatını kaybetti. Ancak savaşın asıl acı bilançosu ölenler değil kayıplardı. Kore Savaşı'nda 166 personelin kayıp olduğunu belirleyen Türk Genelkurmay'ı, işte bu askerlerin peşine düştü. Sabah'ın elde ettiği bilgilere göre, bir yıl önce Dışişleri Bakan Yardımcısı Kung-Song-ung'un Ankara'ya ziyaretini fırsat bilen Genelkurmay Başkanlığı, iki ülke diplomatları arasındaki toplantıya sürpriz bir katılım gerçekleştirdi. Yaptığı geniş çaplı bir çalışmayla, Türk askerlerinin şu anda Kuzey Kore sınırları içinde bulunan ve çatışmalara katıldığı yerleri saptayan Genelkurmay, bu verileri Kuzey Koreli yetkililere sundu. Genelkurmay Başkanlığı'nın Sabah gazetesine verdiği bilgiye göre, "Türk askerlerinin naaşlarının bulunması ve teslim edilmesi konusunda Kuzey Kore ile mutabakat varıldı."
GENELKURMAY HARİTA AÇTI
Kuzey Koreli yetkililerden alınan bilgilere göre, Pyongyang hükümetinin Dışişleri Bakan Yardımcısı Kung Song-ung, geçtiğimiz eylül ayında Ankara'ya önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmede yetkililer, Türkiye'den gıda kıtlığı çeken ülkelerine ilaç, yiyecek ve sellerden etkilenen pirinç tarlalarının üzerlerini örtmek için branda talep etti. Türkiye bu taleplere olumlu yanıt verirken toplantıya Dışişleri dışında Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı sürpriz başka yetkililer de katıldı. Genelkurmay yetkilileri, toplantıda Kore savaşı sırasında kayıp olan 166 askerin naaşlarının bulunması ve ardından Türkiye'ye gönderilmesi konusunda destek istedi. Masaya büyük bir harita açan Genelkurmay, teker teker Türk askerlerinin çatıştığı noktaları gösterdi. Ülkelerin kesin sınırlarının çizilmesiyle birlikte bazı bölgelerin Kuzey Kore hudutları içerisinde kaldığını kaydeden Genelkurmay yetkilileri, "Bu askerlerin bulunması için çalışma başlatmanızı rica ediyoruz. Böylelikle şehitlerimizin ruhlarını bir nebze de olsa rahatlatabiliriz" mesajını verdi.
Kendilerine gelen talebe şaşıran Kuzey Koreli yetkililer ise adı geçen bölgelerin belki isimlerinin değişmiş olabileceğini belirterek daha kesin koordinatların belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. Türk Genelkurmay Başkanlığı'ndan aldıkları mesajı kendi askeri yetkililerine ileteceklerini kaydeden Kuzey Koreli yetkililer, "Biz elimizden geleni yapacağız. Ancak sizin belirttiğiniz koordinatlarda Türk askerlerinin bulunup bulunmadığından emin değiliz. Geniş çaplı askeri bir çalışma başlatacağız" ifadelerini kullandılar. Sabah'a bilgi veren bir Kuzey Koreli diplomat da, "Genelkurmay'dan Türk askerlerinin savaştığı bölgelerin koordinatlarını talep ettik. Yanıt gelir gelmez durumla daha detaylı ilgilenebileceğiz" dedi.
BİLGİ TALEBİNE YANIT
Sabah gazetesi olarak "Bilgi Edinme Yasası" çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı'na 2 Mayıs tarihinde gerçekleştirdiğimiz başvuruya verilen yanıtta da iki ülke arasında mutabakata varıldığı belirtildi. Türk ordusunun Kore savaşında 1'inci, 2'inci, 3'üncü ve 4'üncü Tugay Komutanlıkları ve bağlı birlikler olarak görev yaptığını kaydeden Genelkurmay Başkanlığı, "Ekim 1950'den 1953 yılı Pan-Munjon Ateşkes Anlaşmasına kadar savaşılmıştır" ifadelerini kullandı. Askerlerin naaşlarının bulunması çalışmalarını doğrulayan Genelkurmay açıklamasında şöyle devam etti: "Kore savaşı sırasında kayıp olan ve şehit düştüğü değerlendirilen Türk askerlerinin naaşlarının bulunması ve teslim edilmesi konusunda Kuzey Kore ile mutabakata varılmış olup, kayıp askerlere ait mevcut bilgiler Dışişleri Bakanlığına gönderilmiştir."
Türkiye; ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş'ın ilk büyük karşılaşmalarından biri olan Kore savaşına, Birleşmiş Milletler çatısı altında katıldı. Washington yönetimi Kore'nin güneyini desteklerken Sovyetler ise kuzeye askeri teçhizat yığdı. 38'inci paralelin iki yakasında süren savaş sonunda kuzeyde Sosyalist bir devlet ilan edilirken güney ABD'nin desteğiyle liberal bir sistem kurdu. Kore yarımadası neredeyse yerle bir olurken 3 milyona yakın kişi hayatını kaybetti. Halen kuzey ile güney Kore hükümetleri birbirini tanımıyor ve savaş halinde sayılıyor. 1952 yılında NATO üyeliğine kabul edilen Türkiye Kuzey Kore'yi 2001 tarihinde tanıdı.
Rusya ve Türkiye arasında; Türkiye topraklarında Rusların, Rusya topraklarında da Türk vatandaşlarının defin işlemlerine yönelik mutabakat projesi onaylandı. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in, Dışişleri Bakanlığı'nı Türkiye tarafıyla görüşmelerin gerçekleştirilmesi ve mutabakata varılması durumunda anlaşma imzalaması hususunda görevlendirdi. Buna göre taraflar gömütleri bulup kayıt altına geçirecek, defin yerlerini düzenleyecek ve korunmasını sağlayacak. 1. ve 2. dünya savaşlarında veya diğer başka askeri harekatlarda şehit olan veya ölen askerlerin naaşlarının taşıma ve toprağa verme hususundaki sorunların da çözüleceği ifade edildi. Öte yandan Japonya da Kuzey Kore'de ölen askerlerinin naaşlarının bulunması konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı. 10 Ağustos'ta Japon Kızılhaç tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin olmamasına karşın 2. Dünya Savaşı sırasında gömülen Japon askerlerinin araştırılmasını talep etti.