Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, dün, 28 Şubat sürecinin ekonomi kurmaylarını ve bürokratlarını dinledi. Emniyet İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 28 Şubat süreciyle ilgili yargılanması gerektiğini savundu. Orakoğlu, "Demirel cumhurbaşkanlığı görevini yapmadı, yargılanmalı. BÇG belgesini eline aldığı andan itibaren 28 Şubat sürecini durdurabilirdi" dedi. Orakoğlu komisyona özetle şunları söyledi: Bu darbe, hükümete ve cumhurbaşkanına resmen bildirilmiştir. Batı Çalışma Grubu belgeleri hiyerarşik bir sırada emniyet genel müdürüne, İçişleri Bakanı'na, Sayın Çiller'e, Sayın Erbakan'a ve Cumhurbaşkanı'na gönderilmiştir. O dönem Genelkurmay Başkanı Karadayı çağırılarak belgedekilerin doğru olup olmadığının araştırılması istenebilirdi. Ama bu belge cuntacılara iade edilmiş, bu nedenle de emniyet istihbarat üzerinde operasyon yapılmıştır. Demirel, BÇG belgesini eline aldığı andan itibaren 28 Şubat sürecini durdurabilirdi, durdurmadı. Demirel'in cumhurbaşkanlığı görevini yapmadığı, yargılanması gerektiği kanaatindeyim. O süreçten Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan'ın haberi olduğunu düşünüyorum.
SÖYLEMEZ TÜSİAD'I SUÇLADI
28 Şubat döneminin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ufuk Söylemez ise TÜSİ- AD'ı suçladı. Söylemez, "Bazı üyeler açıklamaları ve kontrollerindeki gazetelerle bize yapmadıklarını bırakmadılar. Türkiye'nin amiral gemisi denen gazetede benim aleyhime onlarca haber çıkmıştır" diye konuştu. Söylemez, 28 Şubat sürecini medya ve sermaye gruplarının tetiklediğini, hedefin ise kendilerinin uyguladığı milli ekonomi olduğunu belirtti. "Şubat süreci açık bir darbe süreci değildir ancak demokratik bir süreç de değildir" diyen söylemez, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 28 Şubat'ın neresinde olduğu sorusuna, "Sayın Demirel'in basiretli durduğu kanaatindeyim" yanıtı verdi.
İMAM HATİPLİLERİ KOLLADIM
28 Şubat sürecinin Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Özgür Ökmen de Batı Çalışma Grubu'nun üyesi bir bürokrat olmadığını belirtirken komisyonun sorularına, "İmam hatiplileri koruyup kollayan bir memur oldum" karşılığını verdi. Ökmen, görev süresince 11 hükümet, 6 Başbakan ve 8 Müsteşarla çalıştığını söyledi. BÇG ile ilgili sorulara "Üyesi değildim, hiçbir zaman da olmadım. BÇG'yle doğrudan bağlantıda bulunan bir bürokrat olmadım" karşılığını verdi.