Türkiye 'de ilk kez kontrgerilla yapılanmasını araştıran ve dava açma hazırlığındayken 1978'de öldürülen Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz, 1977'de Bülent Ecevit hükümetinin kurulmasından hemen sonra 'kontrgerilla' raporu hazırlamış, öldürülmeden önce de Başbakanlığa vermişti. Bu raporun peşine düşen İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan savcı Öz'ün raporunu arşivlerden çıkartarak, Ergenekon dosyasına göndermesini istedi. Ancak her iki kurum da arşivlerinde Öz'ün raporunu bulamadıklarını bildirdi.
MAHKEME PEŞİNE DÜŞTÜ
Ecevit, 29 Mayıs 1977'de seçim kampanyası için gittiği İzmir Hava Meydanı'nda düzenlenen suikast girişiminden sağ kurtulmuş, olayla ilgili kontrgerillayı işaret etmiş ve bu örgütün soruşturulmasını istemişti. Gelişmeler üzerine Türkiye'de ilk kontrgerilla soruşturmasını Ankara Cumhuriyet Savcısı Öz başlatmış, raporunu hazırlayıp Başbakanlığa sunmuş, 24 Mart 1978'de de henüz soruşturmasını tamamlayamadan bir suikasta kurban gitmişti. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, savcı Öz'ün raporunun peşine düştü.
ART ARDA 'YOK' YANITI
Öz cinayetini de mercek altına alan mahkeme; Başbakanlık, Genelkurmay ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile yazışmalar yaptı. Başbakanlık'tan, Öz raporunun arşivden çıkarılarak mahkemeye gönderilmesi istendi. Öz'ün cinayet davasına ilişkin dosya da Genelkurmay Adli Müşavirliği'nden talep edildi. Ayrıca Öz'ün hazırlığını yaptığı kontrgerilla soruşturmasına dair evrak da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden soruldu. Öz'ün cinayet dosyası mahkemeye gönderildi ancak hiç bir kurumdan 'kontrgerilla raporu" çıkmadı.