Suriye'de iç karışıklık bu ülkede Kürtlerin geleceğiyle ilgili yeni bir dönemin kapısını açtı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kullandığı "Kürt kartı" Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani'ye geçti. Barzani, Suriye Kürtlerini Erbil'de bir araya getirdi. Esad rejimine karşı "tek ses" olma kararı alınırken, "Yüksek Kürt Konseyi" kurulacak. Kürt grupları bölgenin denetim altına alınması için "halk savunma güçleri" oluşturacak.
ESAD'A KARŞI "TEK SES"
Suriye yönetimi ve muhalifler arasındaki savaş sürerken, Barzani Suriye'deki farklı Kürt gruplarını uzlaştırdı. "Kürt Ulusal Konseyi" çatısı altında faaliyet göstermeyi reddeden PKK denetimindeki Demokratik Birlik Partisi'nin de (PYD) aralarında yer aldığı Kürt grupları ortak hareket etme kararı aldı. Kuzey Irak'ta Barzani'nin başkanlığında 4 gün süren toplantıların ardından, "birlikte hareket etme" kararı alındı. Toplantılara katılan Kürt Ulusal Konseyi üyelerinden Kava Aziz, "Suriye Kürtleri özgürlüğe bağımsızlığa doğru yürüyor" dedi.
PYD DENETİMİNE GEÇTİ
Esad, tüm askeri gücünü muhaliflere karşı seferber ederken Türkiye sınırının bir bölümünü Kürtlere bırakmak zorunda kaldı. Suriye askerinin çekildiği bazı bölgelerde denetim PKK'nın Suriye kolu olarak nitelendirilen PYD ve diğer Kürt gruplarının eline geçti. PYD ve bu partiye bağlı gruplar ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi arasında silahlı çatışmalara varan büyük sorunlar yaşandı. Her iki taraftan da yaşamını yitirenler oldu. Beşar Esad, yaklaşık 2 milyonluk Kürt nüfusuna kimlik, işyeri açma, anadilde eğitim ve çalışma hakkı sözü verdi. Esad'ın vaatlerini yerine getirmemesi, Kürt gruplar arasındaki gerilimin tırmanması üzerine Suriye Kürt Ulusal Meclisi (SKUM) Barzani'den yardım istedi. Bunun üzerine Barzani, Erbil'de Konsey temsilcileri ve PYD Başkanı Salih Müslüm'le bir araya geldi. Barzani geçen hafta her iki gruba da, "Bu sorun çözülene kadar sizler buradan gitmeyeceksiniz" diyerek Kürtlerin ortak hareket etmesi gerektiği yönünde telkinde bulundu. Barzani sorunun çözüme kavuşmaması durumunda, "Kürt halkının meşru haklarından mahrum bırakılacağını" söyledi. Barzani'nin baskısı soruncu, Suriye'deki muhalif gruplara mesafeli davranan PYD de Konsey içinde ortak hareket etmeyi kabul etti.
'TEK ÇATI' KARARI
Kürt internet sitelerine konuşan Suriye Kürt Ulusal Meclisi üyelerinden Kava Aziz, Barzani girişimi ile Kürtlerin kendi alanlarındaki sorunlara nokta koyduğunu, tek çatı altında birleştiklerini söyledi. "Kürtler bağımsızlığa yürüyor" diyen Aziz, şöyle devam etti: "Anlaşma gereği iki konsey bir üst kurul oluşturacak. Bu kurula bağlı üç güvenlik komitesi oluşacak. Bunlar içerde ve dışarıda çalışmalar yürütecek. İki konsey üyeleri de ortak çalışarak Kürt ulusunun karşı karşıya kalacağı tehlikeleri bertaraf edecekler. Biz Suriye'deki Kürt Ulusal Meclisi olarak anlaşmaya bağlılığımızı koruyacağız. Bu anlaşmaya bağlı kalınmazsa Suriye'deki Kürtlerin özgürlüğü tehlikeye girebilir."
BARZANİ TARAFLARI KUTLADI
Barzani, anlaşmaya ilişkin memnuniyetini, "Uzlaştıkları için tarafları kutluyorum. Suriye'deki tüm gelişme ve değişikliklerde ortak tutum içinde olunması gerekiyor. Kürt halkının tüm meşru hakları üzerinde ısrarcı olun. Bu da birlik ve beraberlik ile sağlanabilir" sözleriyle dile getirdi. Barzani, Suriye'de çatışmaların başladığı günden bu yana, Kürtlere eylemlere katılmamaları konusunda telkinde bulunmuştu.
5 MADDE ÜZERİNDE UZLAŞMA SAĞLANDI
Erbil Anlaşması'nın uygulamaya girmesi için bir mekanizma oluşturulacak.
Siyasi ve stratejik konularda karar verilmesi için ortak bir kurul oluşturulacak. "Yüksek Kürt Konseyi" bölgedeki Kürtlerin ortak hareketi için çalışacak.
Esad rejimine karşı tek ses olunacak. Çalışmaları takip için 3 komite oluşturulacak. Medya üzerinden yürütülen suçlama ve mesajlara son verilecek.
Kürt oluşumları arasında çatışma zemini yaratacak her türlü gerilimden uzak durulacak. Şiddetin kınanması konusunda kararlı duruş ortaya konulacak.
Anlaşmanın imzalanmasından sonraki iki hafta içinde bir komisyon oluşturulacak.
SİVİL SAVUNMA SAĞLANACAK
Kuzey Irak'ta Barzani'nin girişimiyle anlaşmaya varan Kürt grupları bölgenin denetim altına alınması için halk savunma güçleri oluşturulacak. Bu güçler silahlı değil sivil olacak. Kürtlerin yaşadığı kent ve köylerde büyük tepki çeken silahlı gruplar kent dışına çıkartılacak. Suriye Kürt Ulusal Meclisi (SKUM) Türkiye Temsilcisi Şivan Hüseyin de, Kürt grupların bundan sonra Esad rejimine karşı ortak hareket edeceklerini söyledi.
MESAFELİ DURDULAR
SKUM, Suriye'deki halk hareketlerinin başlamasından itibaren Esad rejimine karşı barışçıl yollardan muhalefet yaptı. Rejim değişikliğini savunurken, Esad rejimi ile görüşmeyi de ret etti. Suriye'de önemli güç durumunda olan PYD ise önemli bir silahlı güce sahip ve PKK'ya yakınlığı ile biliniyor. PYD, Esad rejimi aleyhtarı söylem kullanıyor ancak ülkedeki sorunun rejimle müzakere edilerek çözülebileceğini savunuyor.