İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Bolu'da pilot uygulaması yapılan elektronik kimlik kartı altyapısının, ülke geneline yaygınlaştırılmaya hazır hale geldiğini bildirdi.
Şahin, MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin'in, Türk pasaportlarına çip yerleştirilmesi konusundaki yazılı soru önergesini, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) bilgi notuyla yanıtladı.
Şahin, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapılan e-pasaport ihalesinde, belirli bir tutarın üzerindeki ihalelerin yabancı isteklilere açık olması ve ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren istekli üzerine bırakılmasının Kamu İhale Kanunu çerçevesinde kanuni bir zorunluluk olduğunu belirtti. Bakan Şahin, tabaka yerleştirme pasaport alımı ihalesinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifi Gemalto SA ve Mozaik Yazılım iş ortaklığı tarafından verildiğini, bu nedenle ihalenin söz konusu iş ortaklığına bırakıldığını kaydetti.
İhaleyi kazanan firmanın daha sonra değiştirilmesi gibi bir imkanın bulunmadığını ifade eden Şahin, şöyle devam etti:
''Ancak prosedürlere aykırılık bulunması yönünde bir tereddüt oluşması halinde ilgili tarafların Kamu İhale Kurumu ile Rekabet Kurumu'na itiraz hakları her zaman bulunmaktadır. Söz konusu kurumların yapacağı inceleme sonucuna göre verecekleri kararlar dışında, hiçbir idarenin ihale sonucuna etki etme yönünde irade oluşturması mümkün değildir. İhalenin hazırlanmasında TÜBİTAK'ın teknik desteği de alınmıştır. Ayrıca henüz bir sözleşme yapılmamış ve herhangi bir çip alınmamıştır.''
Şahin, TÜBİTAK BİLGEM tarafından gerçekleştirilen e-kimlik projesi ile Türkiye'nin kimlik kartı üretimi ve yönetimi gerçekleştirecek teknolojik altyapıya sahip olduğunu belirterek, ''Türkiye, yaklaşık 130 milyon banka kartı ve kredi kartı üretimi gerçekleştiren yerli sanayimiz ile hem kendi kimlik kartı projemizi hem de diğer ülkelerin kimlik kartı projelerini yapabilecek altyapıyı sağlamıştır'' ifadesine yer verdi.
Bolu'da gerçekleştirilen pilot uygulamada Ar-Ge kapsamında geliştirilen ürünlerin denemelerinin yapıldığını, 220 bin kişiye elektronik kimlik kartı dağıtıldığını belirten Şahin,elektronik kimlik kartı altyapısının ülke geneline yaygınlaştırılmaya hazır hale geldiğini, bu kapsamda TC Kimlik Kartı Yaygınlaştırma Projesi başlatılacağını bildirdi.