Balyoz davasında mütalaanın sonuç bölümünü okuyan Savcı Hüseyin Kaplan, davanın 365 sanığı hakkında ayrı ayrı 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini devirmeye eksik teşebbüs' suçlamasıyla 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasında hazırladıkları 920 sayfalık sayfalık mütalaayı savcılar Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan okudu. Savcı Kırbaş, söz konusu suçun icra edilemediği yorumunun kabul edilemeyeceğini belirterek, tankların, topların sokağa çıktıktan sonra yargılamanın yapılamayacağını kaydetti. Balyoz darbe planının icra edilmemesinden ötü ceza verilemeyeceğine yönelik yorumların yanlışlığına dikkat çeken Kırbaş, "Diğer silahlı çetelerle ilgili icra hareketi olmadan ceza verilmemesi makul görülebilir. Ancak TSK için bu durum gündeme gelemez. Zira, üst düzey bir komutanın bu şekilde planları ele alması suç için gerekli icra teşebbüsünün gerçekleştiğini gösterir." diye konuştu. Balyoz planının icraya geçtiğinin en büyük delilinin Balyoz planının kendisi olduğunu anlatan Kırbaş, iddianamede yer alan darbe planının 5 aşamasının zaten icraya geçtiğinin delili olduğunu söyledi.
Mütalaada, söz konusu Balyoz planlarından sıkıyönetimden istifade edilerek ülke yönetiminin ele geçerilmeye çalışıldığının anlaşıldığı belirtildi. Sıkıyönetimden daha önce uygulanabilecek olan olağanüstü hal tedbirinin uygulanmayıp direk sıkıyönetime geçilmeye çalışılmasının, ülke yönetimine el konulmaya çalışıldığını gösterdiği anlatıldı.
Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan, sanıklar hakkında iddia edilen 'Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek' suçunu işledikleri kanaatinin oluştuğunu söyledi. Eylemin eksik teşebbüs aşamasında kaldığını belirten Kaplan, bu suçun askeri hiyerarşi içinde değil, 1. Ordu Komutanlığı'nca seçilmiş kişilerin hiyerarşisi içerisinde işlendiğini söyledi. Savcı Kaplan, bu nedenle 365 sanık hakkında ayrı ayrı eylemlerine uyan TCK 147 ve 61/1 maddeleri gereğince hapis cezası verilmesine karar verilmesini istedi. Savcı Kaplan'ın okuduğu sonuç bölümüne göre tüm sanıklar hakkında, eylemin eksik teşebbüs aşamasında kaldığı için 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istendi.
Dava 5 Nisan tarihine ertelendi.
ÇETİN DOĞAN SALONU TERK ETTİ
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmada, mahkeme heyeti başkanı Ömer Diken, duruşma savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan'a, soruşturmayı genişletilmesi taleplerinin olup olmadığını sordu.
Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş da, soruşturmanın genişletilmesi talebinin olmadığını ancak esas hakkında 920 sayfalık mütalaa hazırladıklarını ve bu mütalaayı heyete sunmak istediğini söyledi.
Savcı Savaş Kırbaş, esas hakkında hazırlanan 920 sayfalık mütalaayı, 30 CD ile birlikte mahkeme heyetine sundu. Daha sonra savcı Kırbaş'ın mütalaayı sözlü olarak okumaya başladığı sırada, tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan, duruşma salonundan çıktı.
SAVUNMA GEÇERSİZDİR
Balyoz davasında mahkemeye mütalaa sunan savcı, "Balyoz darbe planı eyleme geçmiştir. Listede adı olan sanıkların 'bana böyle bir görev verilmedi' savunması geçersizdir" dedi. Savcı, "1980 Bayrak Planı'nın altında 1. Ordu Komutanı'nın ismi vardır. 1980 darbesinde hazırlanan listeler ile Balyoz listeleri benzerdir" diye konuştu.