Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nde 37 kişinin yakılarak öldürülmesinden sonra başlayan yargı sürecinin son sanıkları için "zamanaşımı" kararı çıktı. Mahkeme, "eylem insanlığa karşı suçtur bu nedenle zamanaşımına uğramaz" görüşüne katılmadı. Karardan sonra Adliye önündeki bir grupla polis arasında çatışma çıktı. Sivas katliamının şu ana kadar yakalanamadıkları için haklarındaki davaları sonuçlandırılamayan 7 sanığı ile ilgili duruşma dün Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanıklardan 2'si öldüğü için davalarının düşürülmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Yakalanamayan diğer 5 sanık için de davalarının zamanaşımından düşürülmesi kararı verilip verilmeyeceği merak konusuydu.
'SANIKLAR KAMU GÖREVLİSİ DEĞİL'
Ölenlerin yakınlarının avukatlarını dinleyen Ankara 11'inci ağır Ceza Mahkemesi verdiği kısa aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Dündar Demirörs, sanıklardan Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ'ın ölmüş olmaları nedeniyle davalarının düşürülmesine karar verildiğini açıkladı. Mahkeme, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışma suçuna iştirak" suçundan yargılanmakta olan sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu hakkındaki davaların ise 15 yıllık zamanaşımı süresinin 2 Temmuz 2008'de dolduğunu belirterek bu sanıklar yönünden de "zamanaşımı nedeniyle düşürme" kararı verdi. Mahkeme, sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Kocak, İhsan Çakmak, Hasan Karaca ve Nemci Karaömeroğlu'nun kamu görevlisi olmadığını, kaldı ki eylemlerinin de "Anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmaya katılma" olduğunun altını çizip bu nedenlerle davalarının zamanaşımına uğradığına hükmetti. Karar bu haliyle kesinleşirse Sivas davasının, ana davadan ayrılan son sanıkları için de yargılama süreci tamamlanmış olacak.
SIHHİYE MEYDANI KARI ŞTI
Duruşmayı
kalabalık bir grup izledi. Adliye önünde kararı bekleyen yaklaşık bin 500 kişi Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapatmak istedi. Bunun üzerine polis gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti, plastik mermi kullandı. Gruptan bazıları da kaldırım taşlarını sökerek polise attı. Kalabalıktan ayrılan küçük gruplardan bazıları Kızılay yönüne, bazıları Hacettepe Hastanesi istikametine bazıları da Opera yönüne doğru yürüyerek eylemlerini sürdürdü. Çok sayıda göstericinin gözaltına alındığı olaylarda Milliyet Gazetesi foto muhabiri Serdar Özsoy, başına "biber gazı kutusu" isabet etmesi sonucu yaralandı. Bir gazetecinin bacağına da göstericilerin attığı taş isabet etti.
'TEMYİZE GÖTÜRECEĞİZ'
Davanın avukatlarından Şenal Sarıhan, mahkemenin kararını temyize götüreceklerini açıklarken, Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı, davanın zaman aşımına uğramasını Twitter'dan şu sözlerle değerlendirdi: "Karar; kamu görevlisi olmadıklari için zaman aşımı çıktı. Dava düştü. Katiller serbest!" Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi Başkanı Kemal Atalar basın toplantısı düzenleyerek, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi bir grup da Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak kararı protesto etti. Almanya'nın Hamburg kentinde de Türk Konsolosluğu önünde toplanan Alevi örgütlerine üye bir grup kararı protesto etti. Grup adına konuşan sanatçı Leman Stehn "Sivas'ın takipçisi olacağız. Unutturmayacağız. Devlet kendi halkına sırt çeviriyor" dedi.