TBMM Başkanı Çiçek, tören alanına gelişinde Tabur Komutanı Piyade Binbaşı Mehmet Ali Şenkara tarafından askeri törenle karşılandı. Daha sonra Kıdemli Başçavuş Çağlar Kılıç tarafından TBMM Tören ve Muhafız Tabur Komutanlığı'nın tarihçesi okundu.
TBMM Başkanı Çiçek, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, TBMM Tören ve Muhafız Tabur Komutanlığı'nın, TBMM'nin kuruluşundan bugüne kadar önemli görevler üstlendiğini söyleyerek, "Tabur Komutanlığı'nın yaptığı hizmetlere şükranlarımızı sunmak üzere bu töreni gerçekleştirmiş bulunuyoruz." dedi. Kurumların, ihtiyaçlardan doğduğunu ve ihtiyaçların, zamanın şartlarına ve eldeki imkanlara göre giderildiğini belirten Çiçek, "Tabur Komutanlığı, 91 yıl önce kurulurken bir ihtiyaca karşılık geliyordu. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin güvenlik ihtiyacına cevap vermek üzere teşekkül etmiştir." diye konuştu.
Meclis Taburu'nun o zamanki ihtiyaçlar doğrultusunda 18 Temmuz 1920'de Meclis-i Millî Muhafız Takımı olarak üsteğmen İsmail Hakkı Tekçe tarafından kurulğunu anlatan Çiçek, o gün 80 askerin görev yaptığını, bir ay sonra ise bölük düzeyine çıkartıldığını anlattı.
Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ülkeyi yeniden yapılandırmasının gündeme geldiğine dikkat çeken Meclis Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte Mustafa Kemal Atatürk de Cumhurbaşkanlığı'na seçilmiştir. Atatürk'ün Cumhurbaşkanı olması, Meclis-i Milli Muhafız Taburu'nun yeniden yapılandırılmasını gündeme getirmiştir. Bundan ötürü Tabur, hem Köşk'te, hem de TBMM'de koruma görevini üstlenmiştir. Artan iş yükünden ötürü 1 Haziran 1927 tarihinde tabur teşkilatı genişletilmiş ve alay seviyesine çıkartılmıştır. İkinci Dünya Savaşı günlerinde Meclis-i Milli Muhafız Alayı'nın yeniden yapılandırılması gündeme gelmiştir. Türkiye'nin savaşa girecek gibi hazırlık yaptığı o günlerde, Alay Tugay seviyesine çıkartılmış ve Eylül 1939'da 64'üncü Tugay adını almıştır. 9 Mayıs 1940'ta ise Tümen seviyesine çıkartılmış ve Çatalca'da konuşlandırılmıştır. Bu tümen, İstanbul Komutanlığı ve 4'üncü Kolordu Komutanlığı emrinde görevlendirilmiştir. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından tümen 1948 yılında lağvedilmiştir.O dönemde tümene bağlı bir bölük de Ankara'da bırakılmıştır. Bölük daha sonra yeniden yapılandırılarak tekrar Tabur seviyesine çıkartıldı. Daha sonra Kıt'a ve daha sonra Alay seviyesine getirildi.16 Mayıs 1953'te bugünkü adını yani Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı adını alarak bugüne kadar görevini sürdürmüştür." TBMM'nin millî iradesinin tecelli ettiği yer olduğuna vurgu yapan Çiçek, "Sizler, milletimizin gözbebeği olan kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin en seçkin mensuplarısınız. Burada yaptığınız askerlik hizmeti hepinizin hatıralarında ayrı bir yere sahip olacak. Sizler burada görev yapan son askerler olarak 91 yıl önce görev yapan dedeleriniz gibi özel olarak anılacaksınız. Sizlerin şahsında buradan herkese seslenmek istiyorum ki; Türkiye Büyük Millet Meclisi Teşkilat Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte TBMM'de bir nöbet değişimi gereği doğdu. 91 yıldır Meclisimize şanla şerefle hizmet veren askerlerimizin Meclisi koruma görevleri sona erdi. Taburumuzda siz ve sizden önce hizmet veren bütün vatan evlatlarına sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bugüne kadar milletin kalbini korudunuz. Bugün nöbeti devrediyorsunuz. Hepinize sevgi ve şükranlarımı sunuyorum." şeklinde konuştu.
Çiçek'in konuşmasının ardından TBMM Tören ve Muhafız Tabur Komutanlığı'nın flaması indirildi. Tabur Komutanı Piyade Binbaşı Şenkara, Tabur Komutanlığı'nın flaması ile şükran plaketini TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e takdim etti.
Ardından TBMM Başkanı Çiçek, TBMM Tören ve Muhafız Tabur Komutanlığı'nın askeri geçit törenini izledi.