Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, anadilde eğitim ve seçmeli Kürtçe eğitim olur mu tartışmalarına, "Kürtçe eğitim gündemimizde yok" diyerek son noktayı koydu. SABAH'a konuşan Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, Kürtçe eğitimden, Aleviliğin müfredata ne zaman gireceğine kadar eğitim gündemine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Çubukçu'nun değerlendirmeleri şöyle:
RESMİ TÖRENLER: Resmi tören ve bayram kutlamaları için çocukların fiziksel yapılarına, yaş durumlarına göre yeni bir düzenleme yapacağız. Kim ne derse desin, ben bunu değiştireceğim. Bu törenler neşe içinde yapılmalı. Bugünkü durumdan, aileler de şikâyetçi.
ALEVİLİK: Alevi Çalıştayları sonunda alınan kararlar doğrultusunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde Alevilik bölümü Talim Terbiye Kurulu'ndan geçti. Gelecek eğitim-öğretim döneminde müfredatta yeniden ele alınan haliyle yer alacak. Alevilik, 4. sınıftan itibaren İslam'da tasavvufi akımlar bölümünde okutulacak. Ancak din dersinin ikiye bölünerek din eğitiminin seçmeli olması konusu gündemimizde yok. Bu sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın karar vereceği bir konu da değil.
TENEFFÜSLER KISA: Türkiye, dünyanın en uzun ders saatlerine sahip ülkelerden biri. Ancak ders saati en kısa ülkelerde eğitimde başarı daha yüksek. Ben derslerin uzun, ders aralığının kısa olmasını doğru bulmuyorum. Öğrenmeyi zorlaştırıyor. Biz okulların, çocukların yaşam alanına dönüştürecek, mutlu olacakları, hastayken özleyecekleri mekanlar olmasını hedefliyoruz. Ben bu nesilden çok umutluyum.
TÜRKİYE'NİN ORTALAMA EĞİ- TİM DÜZEYİ 6. SINIF: Türkiye'de okuma alışkanlığı binde 4. Yani her bin kişiden sadece 4'ü kitap okuyor. Ancak pilot bir okulda 4. sınıfta yapılan çalışmada okuma oranları yüzde 25'e çıktı. Bu oran AB ortalamasıdır. Yüzde yüz okullaşmış, en az 8 yıl eğitim almış bir nesil geliyor. Türkiye'nin şu an eğitim yaşı 6. sınıf düzeyinde. Biz geldiğimizde bu oran 4'tü. 8 yıl önce genel nüfusun erkeklerde yüzde 4.1'i kadınlarda 2.6'sı yükseköğretim görürken yeni açılan üniversiteler ve YÖK'ün yeniden yapılandırılmasıyla bugün bu oran ülkede genelinde erkeklerde yüzde 53 kadınlarda yüzde 47'ye çıktı.