Son zamanların en büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonu İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci'ye uzandı. "Rüşvet havuzu" kurulan gümrükte, her cuma "rütbeye" göre para dağıtıldığı, sisteme uymayanların başka illere tayin edildikleri ileri sürüldü. Rüşvet çarkını Kargo Müdürü Hayrettin E.'nin, Başmüdür Ekinci'nin bilgisi dahilinde yönettiği belirtiliyor. Yurda sokulan malların gümrükte gerçek fiyatından 10'da 9'u oranında düşük gösterilerek 200 milyon liralık vurgun yapıldığı iddia edildi. Polis yetkilileri, Ekinci'nin de aralarında olduğu 34 şüphelinin yaptıkları vurgunun asıl boyutlarının geriye dönük işlemlerin incelemesinden sonra belirleneceğini bildirdi.
HASILAT GÜNÜNDE OPERASYON
Zamların ardından kaçakçıların Çin ve Dubai üzerinden yurda kaçak sigara soktukları istihbaratını alan İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi dedektifleri, 6 ay önce çalışma başlattı. Kaçak sigara, tekstil ve son olarak dijital fotoğraf makinesi kaçakçılarının güzergâhını deşifre eden polis, gümrüklerdeki bağlantılarını tespit ederek yakın takibe aldı. Bu süreçte gümrüklerde dönen rüşvet çarkı ortaya çıkarıldı. Firmalar değişse de kaçakçılık olaylarına göz yuman kişilerin hep aynı isimler oldukları belirlendi. Gümrük geçişlerinde rüşvet, usulsüz ve yasak geçişlere göz yumulduğu iddiasıyla dün akşam operasyon için düğmeye basıldı. Merkezi Atatürk Havalimanı Gümrüğü ve Ambarlı Gümrük Sahası olmak üzere 20'nin üzerinde adrese eş zamanlı baskınlar yapıldı. Aralarında Atatürk Havalimanı Gümrük Müdürlüğü Kargo Terminal Müdürü Hayrettin E. ile İstanbul Gümrükler Başmüdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Şube Müdürü Coşkun C.'nin de bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı. İki müdür Coşkun C. ile Hayrettin E.'nin makam odalarındaki bilgisayar ve diğer evraka el konuldu. Kargo Terminal Müdürü Hayrettin E.'nin makam odasında aniden polisleri görünce neye uğradığını şaşırdığı, ceplerindeki paraları sağa sola atmaya çalıştığı belirtildi. Hayrettin E.'nin makam odasında zarf içinde 20 bin lira bulan polis, diğer gümrükçülerden de toplam 150 bin lira rüşvet parası ele geçirdi. Gümrükçülerin rüşvet havuzunda topladıkları paraları, Gümrükler Başmüdürü Lütfi Ekinci'nin bilgisinde Kargo Müdürü Hayrettin E.'nin rütbeye göre dağıttığı öne sürüldü. Gözaltındaki diğer şüphelilerin de gümrük muhafaza müdürleri ile gümrük müşavirleri ve müşavirlik çalışanları oldukları belirtildi.
YAZLIĞINDA GÖZALTINA ALINDI
Polis, Karaköy'deki İstanbul Gümrük Başmüdürlüğü'ne de baskın yaptı. Tüm bilgisayarların hard-diskleri incelemeye alındı. Son olarak Mersin'de tatil yaptığı anlaşılan İstanbul Gümrükler Başmüdürü Lütfi Ekinci buradaki yazlığında gözaltına alındı. Ekinci, Adana'dan kalkan uçakla sabah saatlerinde Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Böylece gözaltı sayısı 34'e yükselmiş oldu. Kaçakçı çeteleriyle irtibat halinde oldukları belirlenen gümrük çalışanlarının sigara, cep telefonu, tekstil ürünü kalemlerinde malların fiyatlarıyla oynadıkları, onda dokuz oranında düşürdükleri tespit edildi. Gümrükçülerin, anlaştıkları şirket ve firmalardan aldıkları rüşvet karşılığı malları düşük fiyattan göstererek devleti 200 milyon lira civarında zarara soktukları belirlendi. Geriye dönük işlem incelemelerinin sürdüğü ve bu rakamın çok daha büyüyebileceği kaydedildi. Sadece bir partide tanesi bin 200 ile 5 bin dolar arasında değişen 533 adet Nikon SLR model fotoğraf makinelerinden her birini 100 dolarmış gibi göstererek gümrükten yurda giriş belgesi düzenledikleri saptandı.
FİRMALARA UZANACAK
Kamu ayağının gerçekleştirildiği belirtilen operasyonda binlerce sayfalık evrak ve dokümana da el kondu. Elde edilen veriler ışığında, gümrük memurlarına rüşvet verip yüksek vergili malları düşük vergiliymiş gibi göstererek yurda soktukları saptanan firma ve şirketlere uzayacağı ifade edildi.