Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) sınır ötesi harekât izni veren tezkerenin süresinin uzatılması planlanırken, Bölgesel Kürt Yönetimi, İran ve Suriye ile "operasyon diplomasisi" de sürdürüldüğü ortaya çıktı. Türkiye, demokratik sivil çözüm için üst düzeyde çabalarını artırırken terörle mücadelenin askeri yönü de masada tutuluyor. Türk yetkililerle geçtiğimiz hafta Kuzey Irak'ta gerçekleşen resmi görüşmelerde Bölgesel Kürt Yönetimi, "PKK'nın ateşkes kararına paralel olarak Türkiye'nin de operasyonlara ara vermesi olumlu adım olur" mesajı verdi. Bölgede askeri harekat seçeneğine kapı aralamadı.
OPERASYON İHTİMALİ MASADA
Türk tarafı ise Bölgesel Kürt Yönetimi'ne, sorunun çözümü için inisiyatif alındığını ancak terörle mücadelede kararlılığın devam ettiğini belirterek tavrını şöyle ortaya koydu: "Türkiye, güvenliğini PKK'nın tek taraflı ateşkes kararlarına bağlayamaz. Örgüt, eylemsizlik kararını siyasi pazarlık aracı olarak kullanmaya devam ederse, Türkiye askeri seçeneği gözardı etmez. Kandil'dekiler gerçekten silah bıraksın! Bu konuda ağırlığınızı koyun. Bölgedeki diğer ülkelerin kendi topraklarındaki güvenlik önlemlerini artırması için çalışıyoruz. Siz de istikrarı tehdit eden unsurlara karşı işbirliği yapın." Sınır ötesi harekât yetkisinin süresini uzatan tezkere 12 Ekim'de Meclis'te görüşülecek. Tezkerenin Meclis'e sunulmasıyla birlikte gözler PKK'nın tasfiyesine yönelik yeni yol haritasına çevrildi. Hükümet, "Kuzey Irak, Suriye, İran" ekseninde diplomatik temasları yürütürken, demokratik adımlara paralel olarak, Kandil'i boşaltmaya dönük önlemler de değerlendiriliyor.
SAHA ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Türk istihbarat birimleri Kandil'e ilişkin saha çalışması yapıyor. Öncelikle, Türkiye-İran-Irak üçgenindeki dağlarda bulunan irili ufaklı kampların boşaltılması hedefleniyor. PKK'nın eylemsizlik sürecinin ardından yeniden eylemlere başlama olasılığına karşılık, sınır bölgesindeki karakol ve üs bölgelerinde güvenlik önlemleri arttırılıyor. TSK, PKK'nın yeniden eylemlere geçmesi durumunda bölgede hedeflere nokta operasyon düzenlenecek tertibat alıyor.
KÜRT YÖNETİMİ TEMKİNLİ
Kandil Dağı'nın güvenli bölge olmaktan çıkarılması için Suriye ve İran ile birlikte hareket edilecek. Nitekim, 3 Ekim'de Suriye'de 12 bakanın katılımı ile gerçekleştirilen stratejik işbirliği zirvesinde bu konuda da görüşme gerçekleştirildi. Şartların gelişimine göre, Türkiye, İran ve Suriye'nin Kandil'i eş zamanlı kıskaca alması ve PKK'nın hareket alanı daraltması hedefleniyor. Suriye ve İran, Kandil'in kendi sınırında kalan bölgelerini kontrol alt ı n a alma sözü verirken, Bölgesel Kürt Yönetimi bu konudaki çekincelerini sıraladı: "Saddam Hüseyin'in kimyasal silahlarının işe yaramadığı Kandil'e operasyon da netice vermez. Kandil'de 15-20 yıllık yapılanma var. Askeri çözümler işe yaramaz, silahlı güçlerle Kandil boşaltılamaz. Topraklarımızın, komşularımıza yönelik tehdidin bir parçası olmasını istemiyoruz. Ama Türkiye'nin de topraklarımıza büyük ölçekli müdahalesini kabul edemeyiz. Sağlıklı çözüm yolu Türk Hükümeti'nin sürdürdüğü diplomatik girişimler ve demokratik adımların devam etmesinden geçiyor."