Mastır döneminde yurt dışına gitmeleri daha mı iyidir?
Bence lisans eğitimini, Türkiye'de iyi bir üniversitede tamamlamak ve yüksek lisans için yurt dışına gitmek daha iyi olur. Öğrenci böylece, üniversite ortamına daha kolay ayak uydurabilir ve geleceği için daha sağlam hedefler belirleyebilir.
ARTIK YETİŞKİN OLDU VELİYE İHTİYACI YOK!
Çocuk yurt dışında okumak istiyorsa, aileden bir kişi ona refakat etmeli mi?
Lisans öğrencilerinin 18 yaş ve üzerinde olduğunu düşünürsek, onların yetişkin ve reşit olduğunu da kabul etmemiz gerekir. Eğer öğrenciye aileden bir kişinin refakat etmesi gerekiyorsa, bu yurt dışı için değil yurt içi için de aynı derecede geçerlidir. Erkek öğrencileri askere gönderirken refakat etmeyi nasıl düşünmüyorsak, üniversitede de aynı durum söz konusudur. Veli kavramı artık bitmiştir. Yetişkin bireylerin buna ihtiyacı yoktur.
İLETİŞİM DEVAM ETMELİ
Aileler yurt dışında okuyan çocuklarının başarı ya da başarısızlıklarını nasıl takip edebilir?
Ailelerin, çocuklarıyla herhangi bir şekilde iletişim kurmaya devam etmesi ve her zaman onların yanında olduklarını hissettirmeleri gerekir. Bunun için Skype gibi internet bazlı, görüntülü iletişim programlarından yararlanılabilir. Çocuklarını zaman zaman ziyaret de edebilirler. Yurt dışında pek çok üniversite; lisans ve yüksek lisans öğrencisini yetişkin kabul ettikleri için kişisel bilgilerini ve başarı durumlarını, ailelerine vermek istemeyebilir. Sonuç olarak başarı veya başarısızlık, öğrencinin kendi başına değerlendirebileceği bir durumdur. Doğru olan, ailelerin başarı durumunu çocuklarının ağzından öğrenmelidir.
SOSYALLİK BAŞARI GETİRİR
Sizin çocuğunuz yurt dışında okuyacak olsa ona vereceğiniz ilk eğitim ne olurdu?
Öncelikle sosyal yaşamı ilgilendiren tavsiyelerde bulunurdum. Yabancı bir kültürde yaşamanın getirebileceği güçlüklerden bahsederdim. Sosyal yaşama uyum sağlayamayan bir öğrencinin eğitim hayatında başarılı olması oldukça zor diye düşünüyorum.
AİLEDEN AYRI EĞİTİM BÜYÜTÜR
Yeni jenerasyon, kolay kolay ailesinden kopmak istemiyor. Bu bağlamda, yurt dışında okuyan gençler daha çabuk büyüyüp erken yaşta sorumluluk sahibi mi oluyor?
Aileden ayrı eğitim almak, belli sorumluluklar getirdiği için bu öğrenciler daha çabuk sorumluluk sahibi olabiliyor. Hem yeni hayatlarına uyum sağlayıp hem de derslerinde başarılı olabiliyor.
DEĞİŞİKLİKLERE AÇIK OLUNMALI
Öğrencilere, farklı ülke ve kültürden insanlarla aynı ortamda kalırken uyum sorunu yaşamaması için neler önerirsiniz?
Yurt dışındaki hayata alışırken uyum güçlüğü yaşanması kaçınılmaz. Örneğin bizim çok sevdiğimiz ayran gibi bir içecek, pek çok kültürde yetişen bireylere oldukça garip gelebilir. Bunun gibi başka kültürlerde normal olan yiyecek, içecek ve kutlamalar da bize garip gelebilir. Bu durumlarda açık fikirli olmak, başka kültürlerde yer alan örf ve âdetleri yadırgamamak ve ortaya çıkan problemleri konuşarak çözmeye çalışmak faydalı olur.
SÜREKLİ TAKİP İLİŞKİYİ ZEDELER
Yurt dışına gönderilen çocuğun yaşantısı ailesi tarafından gizli gizli takip edilmeli mi?
Aile ve çocuk arasındaki ilişki ve iletişim düzeyi iyiyse, öğrenciyi takip etmeye lüzum kalmayacaktır. Aksi takdirde karşılıklı güvensizlik ilişkiyi ve iletişimi zedeler. Amerika gibi ülkelerde ise herhangi bir suç oluştuğunda, gerekli kurumlar bilgilendirilir. Ailelerin bu tür gelişmelerden haberdar olması kaçınılmazdır.
BUNALIMA GİREN GENÇ DESTEK İSTER
Yurt dışında okuyan öğrenci, bunalıma girip geri dönmek isterse ne yapmalı?
Öğrencinin bunalıma girip evine dönmesi sadece yurt dışı değil yurt içi için de geçerdi. Aileler, çocuklarına anlayışla yaklaşıp destek olmalıdır. Öğrenciyi yalnız bırakarak ya da ona eğitimine devam etmesi için baskı yaparak, yaşanan sıkıntıyı gidermek mümkün olmaz. Çocuğun yaşadığı bunalımın pek çok nedeni olabilir: Kolaylıkla baş edilebilecek bir uyum güçlüğü olabileceği gibi depresyon gibi daha ciddi bir sağlık sorunu da söz konusu olabilir.