Okuyucuları sadece onların tarifiyle yemek yapıyor, istedikleri tarifleri yazmaları için onları e-posta yağmuruna tutuyor...
AMATÖR RUHLAR
Kimi, restoranların mutfağında aşçılarla yemek yapıp tarifini yayınlıyor, kimi yaptığı yemeği evindeki minik stüdyosunda fotoğrafladıktan sonra blog'una koyuyor. Ticari düşünmeyip tamamen yemek yapmayı sevdikleri için bu işe girişen kadınlar, iş hayatlarının yanı sıra günaşırı yemek tarifi vermek konusunda oldukça disiplinli. Türkiye'nin en çok takip edilen 'yemek blogger'ları, bu işi nasıl yaptıklarını Yeni Aktüel'den Nihan Bora'ya anlattı...
NİLAY TULUM (www.mutfaksirlari.com)
TAKİPÇİLERİ ÇOĞALIYOR
Nilay Tulum, üç yıldır blog'unda yemek tarifi yazıyor... Farklı tarifler uygulamayı seven Tulum, işinden ayrılınca yemek eğitimiyle birlikte fotoğrafçılık kursu da aldı ve kurduğu blog'da 'fotojenik yemekler' sergilemeye başladı... İlk zamanlar sadece masraflarını karşılayabilecek kadar kazanan Nilay Tulum, ilerleyen zamanlarda takipçi sayısının artması ve bir reklam ajansı ile anlaşma yapması ile blog gelirini dolgun bir maaş seviyesinin üzerine çıkardı. Gün geçtikçe yıldızı parlayan www.mutfaksirlari. com, iki yıl önce Türkiye'nin en büyük iletişim firmalarından biri ile anlaşma yaptı.
IŞIL TOKER (www.afiyetolsun.net)
TARİF PAYLAŞMAK İSTEYENLER İÇİN...
Işıl Toker'in 11 yıl önce kurduğu 'www.afiyetolsun. net'; yemek yapmayı seven, kendine ait yemek tarifleri bulunan, bu tarifleri internet ortamında da paylaşmak isteyenlerin buluştuğu tematik bir sosyal platform... Bu anlamda türünün ilk örneği olan ve reklam geliriyle yaşayan sitede; kullanıcıların bireysel olarak tariflerini saklayabilecekleri, sınıflandırabilecekleri ve mutfak ihtiyaçlarını tek bir alanda depolayabilecekleri bireysel alanlar yer alıyor.
GABRIELA OLARU (www.mutfaktakicadi.com)
MUTFAĞA GİRİYOR ŞEFLERLE PİŞİRİYOR
Yeditepe Üniversitesi, Kurumsal İletişim departmanında sosyal medya uzmanı olan Gabriela Olaru, dört yıldır 'mutfaktakicadi. com' isimli blog'u hazırlıyor. Olaru, diğer blog yazarlarından farklı olarak restoranları dolaşıp aşçılarla birlikte yemek yapıyor. Blog'undan ilk kazancını sponsorluktan elde eden Gabriela Olaru'ya ayrıcadüzenlediği tüm etkinliklerine farklı markalar sponsor oluyor. Ağustos'ta da yeni bir projeye başlayan Olaru; Türkiye'deki çeşitli illeri geziyor, otellerde konaklıyor ve mutfaklarında yemek pişiriyor.
YASEMİN SÜMENGEN (www.hayatintakendisi.com)
MÜHENDİSLİĞE DÖNMEYECEK
Kimya mühendisi Yasemin Sümengen, üç yıldır 'hayatintakendisi. com' isimli blog'unda yemek tarifleri, gittiği restoranları, alıp denediği yeni çıkan ürünleri yazıyor. Google Adsense reklamları sayesinde internet erişim masraflarını ödeyecek kadar kazanan genç kadın; çıkış noktası yemek tarifleri olan bir kadın portalında da editörlük yapıyor. Henüz iki aydır bu işi yürüten Sümengen, blog'u sayesinde kazandıklarından memnun ve kimya mühendisliğine dönmek istemiyor.
ASLI ALTAN ALTUNDAL (zeytinagaci.blogspot.com)
BU SİTEDE HER ŞEY ZEYTİNYAĞLI PİŞER
İki kız çocuğu olan Aslı Altan Altundal, ODTÜ mezunu ve İngilizce öğretmenliği yapıyor. Yüksek lisans döneminde web sitesi yapımı ile ilgili bir ders alan Altundal, derste yabancı blog'ları incelerken kendisi için de bir web sitesi hazırlıyor... Yıllar sonra yemek blog'larını görüp etkileniyor ve 2005'te tamamen amatör ruhla, blog açmaya karar veriyor. Aslı'nın en büyük umudu, gelecekte çocuklarının da her şeyin zeytinyağıyla pişirildiği bu blog'u okuyacak olması... Blog'un geliri aldığı reklamlara göre aydan aya değişiyor.