Mardinli kadınların sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunulması ve geleneksel bıttım sabununun uluslararası standartlarda üretilmesi temeline dayanan 'Kadından Kadına Köprü-Bıttım Projesi', üçüncü yılında fotoğraf sanatçısı Haluk Uygur'un objektifinden kültürel bir esere dönüştü. Mardinli kadınların emeklerini yansıtan ve tarihi Mardin şehrini Bıttım Projesi'yle hikayeleştiren Bıttım Kitabı, projenin destekleyicisi ve profesyonel hijyen ürün/sistemleri şirketi Diversey tarafından hazırlandı.
HİKAYELER YER ALIYOR
'Kadından Kadına Köprü- Bıttım Sabunu Projesi', 'Daha temiz ve daha sağlıklı bir gelecek' misyonu doğrultusunda, 175 ülkede profesyonel temizlik ve hijyen ürün/sistemleri alanında hizmet veren Diversey'nin, sosyal sorumluluk adına hayata geçirdiği bir proje. Diversey'nin önderliğinde, KAGİDER, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Mardin Valiliği arasında kurulan işbirliği ile yürütülen proje, kadınların en güzel hikayelerinden oluşan ve Mardin'e yakından bakmamızı sağlayan bu fotoğraf kitabıyla taçlanmış oldu.
İŞ SAHASI YARATTI
'Kadından Kadına Köprü- Bıttım Sabunu Projesi' kapsamında, Diversey tarafından Mardin'de kurulan atölyede, geleneksel bıttım sabununun uluslararası standartlarda üretilmesi sağlanıyor. Böylece kaybolmaya yüz tutmuş bir Anadolu değeri olan bıttım sabunu kültürümüze ve Türk turizmine yeniden kazandırılırken, Mardinli kadınlara da emeklerini değerlendirebilecekleri bir iş sahası yaratılıyor. Diversey, üretilen sabunları markalaştırmakla kalmamış. Şirket, aynı zamanda kendi yaptığı tesiste sabunları üreten kadınlardan bu sabunları satın alıyor ve hizmet verdiği Türkiye'nin seçkin turizm tesislerine pazarlıyor. Bunlar arasında Çırağan, Rixos, Dedeman gibi Türkiye'nin en ünlü otelleri de yer alıyor. Yani yurtdışından Türkiye'ye ziyarete gelen yabancılar, kaldıkları otellerde Mardinli kadınların ürettiği bıttım sabunlarını kullanıyor. Böylelikle Mardinli kadınlar, bir yandan elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katkı sağlayıp hayallerini gerçekleştirirken, diğer yandan da bıttım sabununa sahip çıkarak geleneksel değerin hayat bulmasına ve turizmin gelişmesine katkıda bulunuyorlar. Diversey ayrıca sabunları, yakında dünyanın dört bir yanındaki otellere de pazarlamayı, hazırlanan kitabı da sabunun ve Mardin'in tanıtımında kullanmayı amaçlıyor.
TURİZM ELÇİSİ OLACAK
Bu fotoğraf kitabı, Bıttım Sabunu projesinin gerçekleştiği Mardin'in tüm güzelliklerini gözler önüne seriyor. Diversey, bir başarı hikayesi olarak kabul edilen Bıttım Projesi'nin yeni meyvesi olan fotoğraf kitabını, paydaşları vasıtasıyla geniş kitlelere ulaştırmayı ve yurtdışında da Anadolu'nun kültürel öğelerinin tanıtılmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Kitap, yarın GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Şanlıurfa'da düzenlediği etkinlikte tanıtılacak. Projeyle ve bıttım sabunuyla ilgili ayrıntılı bilgiye, www.bittimsoap.com'dan ulaşılabilir.
PRENS CHARLES DENEDİ VE ÇOK BEĞENDİ
Bıttım sabunu, her biri en az 200-300 yıllık olan ve nesli tükenmeye yüz tuttuğu için şu an koruma altına alınan bıttım ağacının meyvesinden elde ediliyor. Saç dökülmesini önlemesi, saç derisi hastalıklarına iyi gelmesi, cildi beslemesi gibi birçok yararı bulunan bıttım sabunu, İngiltere tahtının varisi Prens Charles ile gündeme gelmişti. Bir Türkiye ziyareti sırasında gittiği Mardin'de kendisine hediye edilen bıttım sabununu çok beğenen Prens Charles'ın, hâlâ kendisine Mardin'den bu sabunu getirttiği iddia ediliyor. Mardin valiliği de, bıttım sabununu, Mardin'e özgü bir hediyelik eşya haline getirmeyi amaçlıyor. Valilik, her yıl kente gelen yaklaşık iki milyon turistin, Mardin hatırası olarak yanında bu sabunu götürmesini ve böylelikle şehrin tanıtımını yapmasını istiyor.
* ÜNLÜLERİN AZ BİLİNEN FOTOĞRAFLARI
* ÜNLÜLERİN ŞAŞIRTAN SIRLARI
* ÜNLÜLERİN ÇÖMEZLİK HALLERİ
* ÖYLE YERLERİNE DÖVME YAPTIRDILAR Kİ
* MAGAZİN TURU İÇİN TIKLAYINIZ
* ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ