Şanlıurfa'da kurulması planlanan güneş enerjisi santralinde, Türkiye'de kullanılan elektriğin dörtte birinin üretilmesi hedefleniyor.
Yılın büyük bölümünü güneşli geçiren Şanlıurfa'da, tarım arazilerin dışında kalan alanlara güneş panelleri yerleştirilecek.
Bölgedeki potansiyelden yararlanmak amacıyla GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Harran Üniversitesi ve Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası (ŞUTSO) "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Programı"nı hayata geçirdi.
Bu kapsamda bölgede güneş enerjisi yatırımı düşünen girişimciler için yer tahsisi çalışması başlatıldı.
ŞUTSO Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın, güneşli gün sayısı ve sıcaklık değeri bakımından Türkiye önde gelen illerinden biri olduğunu olduğunu söyledi.
Bu avantajın fırsata çevrilmesi gerektiğini ifade eden Ertekin, bölgeye gelen yatırımcılarla söz konusu program hakkında sık sık toplantı yaptıklarını belirtti.
Hazırladıkları raporu önümüzdeki günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunacaklarını dile getiren Ertekin, "Yatırımcılar, 1 megavata kadar lisanssız enerji üretebilecek. Söz konusu enerji için 16 ila 17 dönümlük bir araziye ihtiyaç var" dedi.
Arazilerin düz ve şehir merkezine yakın olmasının yatırım için kenti cazip hale getirdiğini vurgulayan Ertekin, şunları kaydetti:
"Şanlıurfa'nın tarım dışı arazisi yaklaşık 5 milyon dönümdür. Sadece 750 bin dönümde 60 milyar kilovatsaat elektrik üretebiliriz. Zaten Türkiye'nin yıllık tüketimi yaklaşık 240 milyar kilovatsaattir. Yani bunun dörtte birini burada üretebiliriz. İnşallah uygun alanlar belirlenmeye başlayınca yatırımcı gelmeye başlayacak. Bu sektörün burada gelişmesini sağlamayı hedefliyoruz. Çalışma bittiğinde hem ülkemizin enerji ihtiyacı karşılanacak hem de istihdama katkı sunulacak."
Ertekin, yer tahsisi ve diğer eksikliklerin giderilmesinin ardından arazilere güneş panelleri kurulacağını sözlerine ekledi.