Türkiye, MİLGEM VE LPD'den sonra yeni savaş gemisi TF-2000 için hazırlıklara başladı. İhaleye açılacak olan savaş gemisi TF-2000'in fizibilite çalışmalarını tamamlayan Savunma Sanayi Müsteşarlığı, şu anda model belirleme aşamasında. Türkiye'nin denizlerdeki "hava savunma üssü" olacak yeni savaş gemisi TF-2000, füzeleri imha edebilecek. Su üstü ve denizaltı harbinde kullanılacak olan gemiye uzun menzilli füzeler de entegre edilecek. Savunma Sanayi Müsteşarlığı yaklaşık 4 milyar dolara üretilecek savaş gemisinin proje modelinin belirlenmesi için çalışmaları hızlandırdı. Önümüzdeki aylarda ihaleye açılacak olan TF-2000, Türkiye'nin denizlerdeki en önemli hava savunma üssü olacak. Gemi, birçok radardan aldığı sinyaller vasıtasıyla binlerce hedefin aynı anda bir atış kontrol radarı hassasiyetiyle izlenmesini sağlayacak. Böylece, dışarıdan gelebilecek füze saldırısını tespit ve imha edecek.
AKDENİZ, MARMARA VE KARADENİZ'DE GÖREV ALACAK
Uçak
gibi hava araçlarından atılan füzelerin takibi ve imhasını sağlayacak olan TF-2000, ayrıca komuta kontrol ve muhabere, gözetleme, erken ihbar, keşif ve teşhis, su üstü ve denizaltı savunma harbinin yanı sıra elektronik savaş görevlerinde de kullanılacak. Gemileri hava saldırılarına karşı koruyacak olan Türkiye'nin yeni savaş gemisi, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz'de görev yapacak.
1999'DAN BERİ BEKLENİYORDU
1999'dan
bu yana Deniz Kuvvetleri'nin istediği proje yine aynı yıl yaşanan Gölcük depremi sonrasında ekonomik kriz nedeniyle askıya alınmıştı. İlk TF-2000 projesinde 12 fırkateynin inşa edilmesi, 2003-2008 arasında da hizmete girmesi planlanıyordu. Bakanlık sayıyı 4'e düşürdü. Kararda, ABD'den alınan aynı sınıf fırkateynler de rol oynadı.
FÜZE İMHA EDECEK
İhalesi
30 Nisan'da sonuçlanacak uzun menzilli füzeler de yeni savaş gemisine entegre olabilecek. TF-2000 savaş gemisinin faz dizinli radar bilgileri, doğrudan uzun menzilli hava savunma sisteminin komuta kontrol merkezine iletilecek.