Turquality kapsamında başlatılan Vizyon Seminerleri'nin 7'ncisi düzenlendi. Programda strateji ve inovasyon konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından Prof. Vijay Govindarajan, ters inovasyonu anlattı. Gelişmiş ülkelerde inovasyonun pahalıya üretildiğini belirten Govindarajan, "Mevcut buluşların üzerine ilave yenilik getirilmeye çalışılıyor. Bu da pahalı inovatif ürünlerin ortaya çıkmasına neden oluyor" dedi. Gelişmekte olan ülkelerde ise durumun daha farklı olduğunu söyleyen Govindarajan, "Bu ürünler zorunluluk nedeniyle daha ucuza ve kaliteli üretiliyor. Buna da ters inovasyon deniliyor" diye konuştu. ABD'de 20 bin dolarlık protez ayağın Tayland'da 30 dolara üretildiğini belirten ünlü strateji uzmanı, bu ürünlerin Batı'da pazar bulduğunu vurguladı. Gelişmekte olan ülkelerin milli gelirlerinin 33 trilyon doları bulduğunu söyleyen Govindarajan, "Ters inovasyonla bu pastadan ciddi pay alınabilir. Türkiye'de de sağlık, eğitim ve enerji alanlarında büyük fırsatlar yakalanabilir" şeklinde konuştu.
İNOVASYON TERSİNE İŞLİYOR
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da inovasyonun tersine işlemeye başladığını söyledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "Turquality projesiyle 90 firmanın 102 markası destekleniyor" dedi.
YERLİ OTODA UÇUK TEKLİFE KAPIYI KAPATIRIZ
Seminerde yerli oto konusuna da değinen Çağlayan"Yerli otomobil üretecek sanayici bulamıyoruz. Bu konuda uçuk tekliflere kapımızı kapatırız" dedi. Türkiye'de bir otomobilin yüzde 85'ini yapabilecek yan sanayi olduğunu anlatan Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz illa ki binek oto yapalım demiyoruz. Hafif bir ticari araç da olabilir. Amacımız Türkiye'de üretilmiş bir otomobil markasını tüm dünyaya sunmak."