MasterCard öncülüğünde, Oxford Üniversitesi bilim adamları tarafından, Avrupa çapında 15 ülkenin para birimine yönelik olarak gerçekleştirilen araştırma, banknotların üzerinde barındırdığı bakterileri ortaya koydu. Araştırmaya göre, Avrupalıların yüzde 57'si her gün temas ettikleri en kirli nesne olarak banknotları işaret ederken, bilimsel testler de banknotların üzerinde 26 bini aşkın bakteri bulunduğunu kanıtladı. Bu bakteriler arasında, solunum ve idrar yolunda enfeksiyona neden olan bakteri bile bulunuyor.
MasterCard tarafından gerçekleştirilen araştırma, Avrupalıların paranın yıpranmış, kirli ve bakteriler ile dolu olduğuna inandığını ortaya koydu. Katılımcıların %57'si her gün temas ettikleri en pis nesne olarak banknot ve bozuk paraları tanımladı. Araştırmanın yapıldığı 15 ülkenin tamamında en az hijyenik nesne olarak görülen para, yürüyen merdiven trabzanlarını, POS cihazlarının tuşlarını ve kütüphanelerdeki kitapları da geride bırakıyor.
EN YENİ PARA BİLE 2.400 BAKTERİ BARINDIRIYOR
Oxford Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından gerçekleştirilen bağımsız araştırma, Avrupa'daki banknotların üzerinde ortalama olarak 26.000'i aşkın bakteri bulunduğunu, en temiz ve en yeni paralarda ise 2.400 bakteri olduğunu ortaya koydu. Verilere göre, Danimarka'da kullanılan banknotlar barındırdığı ortalama 40 binin üzerinde bakteri ile kirlikte lider durumda. Danimarka'yı, banknotlarının üzerinde yer alan 32 binin üzerinde bakteri ile İsviçre, 30 bin bakteri ile Rusya izliyor. İtalya, Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika, Hollanda, İspanya ve İtalya'da kullanılan paralar ise, barındırdığı 11 binin üzerinde bakteri ile son sıralarda.
Oxford Üniversitesi'nden Mühendislik Bilimi Profesörü Iam Thompson araştırmayla ilgili; "Avrupalıların paranın kirli olduğu yönündeki algısı nedensiz değil. Daha önce gerçekleştirilen çalışmalar, insanlarda hastalığa yol açabilen Klebsiella and Enterobacter gibi zarar verme potansiyeline sahip bakteri türlerinin bulaştığını ortaya koymuştu. Nitekim, İngiltere baş sağlık görevlisi Sally Davies de yakınlarda antibiyotiklere karşı dirençli bakteri türlerinin giderek artan bir tehdit oluşturduğunu belirtmişti. Banknotlara çok sayıda bireyin elinin değdiği düşünüldüğünde, antibiyotiklere karşı dirençli bakteri türlerinin yayılmasının banknotlarla ilişkisini irdeleyen bir çalışma yapılması mantıklı olacaktır" dedi.
KARTLI ÖDEME DAHA HİJYENİK
Araştırma ile ilgili bilgi veren MasterCard Europe Temel Ürünler Başkanı Jennifer Rademaker ise; "15 ülkenin tümünde para, listedeki en kirli nesne olarak seçilirken, Avrupalıların %83'ünün de paranın çok sayıda bakteri barındırdığına da inandığını ortaya çıktı. Paranın her gün temas ettiğimiz diğer nesnelere kıyasla açık ara farkla en kirli madde olduğu yaygın olarak paylaşılan bir görüş. Avrupalıların çoğunluğunun, sırf hijyenik nedenlerle kart ile ödeme yapmayı tercih ettiğini ve bunu daha basit ve açık bir ödeme şekli olarak değerlendirdiğini görmek ilginç. Bugün itibariyle, çoğunluğun kartlı ödemeyi daha hijyenik de bulduğunu söylemek de doğru olacaktır" dedi.