Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), taarruz ve taktik keşif helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere projelendirilen ve TAI-TUSAŞ tesislerinde üretilen ATAK helikopteri, Bell-Cobra ve Boeing-Apache helikopterleri gibi dünya devleriyle yarışıyor.
ATAK helikopteri, Güney Kore tarafından 36 savaş helikopteri alımı için açılan ''ihaleye katılması uygun'' bulunan üç savaş helikopterinden biri oldu.
AA muhabirinin, Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kara havacılık sistemlerini güçlendirmeyi amaçlayan Güney Kore, bu yıl 36 taarruz helikopteri alacak.
Satın alacağı helikopterler için firmalardan teklif toplayan Güney Kore Savunma Bakanlığı yetkilileri, bu çerçevede, ATAK helikopteri için TAI'den de teklif aldı.
ATAK helikopteri için Türkiye'ye gelen Güney Kore'li uzmanlar, 3 hafta süren inceleme ve testlerin ardından ATAK'a geçer not verdi.
Bunun üzerine, Güney Kore Savunma Bakanlığı yetkilileri, ATAK helikopterinin ihaleye katılmasına yeşil ışık yaktı.
İhalede, sadece T129-ATAK helikopteri ile TAI, Cobra ile Bell, Apache helikopterleri ile Boeing yer alacak.
MSB yetkilileri, Türkiye'nin prestiji ve kendini ispatlaması açısından ihaleye katılımın ve başarı sağlanmasının çok önemli olduğunu belirtti.
Güney Kore'nin, savunma sanayisini geliştirmeyi amaçlayan bir ülke olduğuna işaret eden yetkililer, Türkiye'nin, ATAK helikopterinin üretimi konusunda Güney Kore'ye destek de verebilecek olması nedeniyle ihalede avantajlı durumda olduğu ifade etti.
Yetkililer, Türkiye'nin, ATAK helikopteri ile savunma sanayisinde iddialı olduğunu, ATAK helikopteri projesine bazı Körfez ülkeleri ile Türk Cumhuriyetleri'nin de yakın ilgi gösterdiğini kaydetti.
T129 ATAK HELİKOPTERİ PROJESİ
TSK'nın, taarruz ve taktik keşif helikopteri ihtiyacının karşılanması amacıyla proje kapsamında 59 ATAK helikopteri üretilecek.
Dünyada kendi sınıfındaki ''en etkin taarruz helikopteri'' olma unvanına sahip T129 ATAK helikopterinin, ağır silah yükü ile zorlayıcı ''sıcak hava-yüksek irtifa'' görevleri için optimize edilmiş iki tipi bulunuyor.
Yakın hava desteği görevleri için 76 adede kadar 70 mm güdümlü/güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatılan ATAK helikopteri, çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleriyle entegre edildi. ATAK helikopteri, aynı anda 8 adet UMTAS, 12 adet CIRIT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabiliyor.
TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan ilk ATAK helikopteri prototipi, ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirdi. İtalya'da 3 adet ve Türkiye'de 2 adet prototip ile testleri devam ediyor.
ATAK helikopterinin TSK'ya ilk teslimatının bu yıl sonunda yapılması planlanıyor.