Hükümet Türkiye'nin dört bir yanında 24 stadyum inşaatı için düğmeye bastı. Statların hepsi bulundukları şehirlerin kimliğini yansıtacak. Kiminin yapımına başlandı, kimi tamamlanmak üzere, kimi de ihale aşamasında. Bu hafta EKO SPOR'da statların şehirlere ne kazandıracağını
bölgedeki işadamlarıyla konuştuk. Stadyum inşaatları henüz tamamlanmadan şehirlere adeta can vermiş durumda. 2.5 milyar liraya mal olacak stadyumların inşaatında ortalama 200 bin kişinin çalışacağı söyleniyor. Ama Diyarbakır'dan Samsun'a, Ankara'dan Trabzon'a kadar birçok ilde yapılacak statların şehir ekonomisine katkısı bununla da sınırlı değil. İşadamları statların şehrin markalaşmasını sağlayacağını, artık uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacaklarını söylüyor. Otellerden lokantalara, taksilerden alışveriş merkezlerine kadar birçok alana ekonomik canlılık getireceğini vurguluyor.
MARKALAŞMA
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker, şehrin markalaşması açısından stadyum inşaatının çok önemli bir adım olduğunu belirtirken, "Büyük futbol maçları, uluslararası spor organizasyonları şehirde yapılacak. Firmalarımız uluslararası anlamda tanınır hale gelecek. Dolayısıyla turizm canlanır, esnafa getirisi büyük olur" diyor. Batman TSO Başkanı Osman Nasıroğlu da inşaatların depreme dayanıklı olacağına vurgu yaparken, hem istihdama hem de şehrin gelişime katkıda bulunacağını belirtiyor.
ESNAFA DA YARAR
Sivas TSO Başkanı Hacı Osman Yıldırım yeni stadın şehri geliştireceğini ve Avrupa'da tanınmalarını sağlayacağını belirterek, "Özellikle büyük kulüplerin maçları olduğu zaman diğer illerden gelenler olacak. Bu da şehrin ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Esnafın yüzü gülecek" diyor. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise statların inşaatında dahi birçok yan sektörün canlanacağını belirterek, "İç tüketime de üretime de yarar" açıklaması yapıyor. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de uluslararası organizasyonlar için iyi mekânlar olması gerektiği görüşünde. Özdebir, "Maç günlerini düşünün. Otelcisinden lokantacısına, taksicisinden alışveriş merkezine kadar bölgedeki esnafı hareketlendirir" diyor.
CEPTEN SIFIR PARA ÇIKIYOR
Statların yapım sürecinde de devletten bir kuruş çıkmıyor. Spor Bakanlığı bu konuda belediyeler ve TOKİ'yle ortak çalışma yapıyor. Arsa takası yöntemiyle eski statların bulunduğu yerler TOKİ'ye veriliyor. İllerdeki belediyeler yeni stat arsalarını belirliyor. Arsaya para verilmediği için statlar sıfır maliyetle ortaya çıkıyor.
MİMARİ HARİKASI AKILI STATLAR
Mimarileri şehirleri yansıtacak statlar Türkiye'nin spor altyapısında devrim niteliğinde değişiklik yapacak. Aralarında akıllı stadyumların da yer aldığı yeni futbol mabetlerinin tribün altları değerlendirilerek bireysel sporlar için kullanılacak. Her bir stadın altında bireysel branşlar için 10 ila 12 spor salonu yer alıyor.
ANTALYA, SAMSUN, ANTEP İHALESİ ARALIKTA
Stat
inşaatlarında ihaleler tam gaz sürüyor. 27 Kasım'da Sivas, 2 Aralık'ta Samsun, 6 Aralık'ta Antalya, 27 Aralık'ta Gaziantep statları için ihale günü. Daha sonra Sakarya, Kocaeli, Hatay, İzmir (Karşıyaka) stadyumlarının ihalesine çıkılacak. Ankara stadında da 6 ay içinde proje belirlenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla sonradan yapımına karar verilen Elazığ ve Akhisar statları için de önümüzdeki günlerde projelerin tamamlanması bekleniyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre Afyonkarahisar'daki stadyumda fiziki gerçekleşme yüzde 45, Mersin'de yüzde 35, Bursa'da yüzde 37, Malatya'da yüzde 10 düzeyinde. Sivas ve Eskişehir'de ihaleler tamamlandı. Konya'da da temel atıldı.