Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bakanlıkta Türkiye'de Nükleer Enerji Üretimi Forumu gerçekleştirildi.
Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Japon Mühendisleri Federasyonu üyeleri, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri ve bakanlık bürokratları katıldı.
Toplantıda, nükleer enerjinin Japonya'daki durumu, Fukuşima sonrası alınan güvenlik tedbirleri, Türkiye'nin nükleer enerjideki hedefleri ve çalışmaları ele alındı.
Forum ile ilgili AA muhabirine açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlığının nükleer enerji politikaları içerisinde yer alan ülkelerle bilgi birikimi alışverişi, eğitim ve araştırma faaliyetleri kapsamında bu forumun yapıldığını söyledi.
Bakan Yıldız, nükleer enerji politikalarında somut adımlar attıkları bu dönemde bu alanda uzman, mühendis, teknik personel yetiştirmenin gayreti içerisinde olduklarını vurguladı. Nükleer enerji alanında ileri seviyelerde bulunan ülkelerden bu alanda faydalanmak istediklerini ifade eden Bakan Yıldız, bu tür toplantıların ve forumların bundan sonra da devam edeceğini belirtti.
Sinop'a kurulması planlanan ikinci nükleer santral müzakereleriyle ilgili de bilgi veren Yıldız, şunları kaydetti:
''Bu müzakereler aynı zamanda üçüncü nükleer santral müzakerelerine hazırlık anlamı da taşıyor. İkinci santral için dört ülkeden birini seçeceğiz. Ancak ikinciyi alamayanlara üçüncünün yolunun açık olduğunu söylüyoruz. Ayrıca üçüncü nükleer santral yapımına şu ana kadar müzakere etmediğimiz ülkelerden de talip çıkabilir.''
Bakan Yıldız, forumda konuşulan güvenlik tedbirleri konusunda kendilerinin de oldukça titiz olduğunu belirterek, ''Nükleerde güvenliğe daha çok önem verildiğini, Çernobil'den sonra kurulan 144 santralin güvenlik giderlerinin kurulum maliyetleriyle yaklaşık aynı seviyeye gelmesinden anlıyoruz. Biz de güvenliğe daha çok para harcanan bir santral istiyoruz'' dedi.
FUKUŞİMA GÜVENLİĞİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU HATIRLATTI
Formun açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan da sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın ülkenin kalkınması için önemli olduğunu belirterek, bunun sağlanması için enerji güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Enerjide arz güvenliğinin sağlanmasında artan talep, kısıtlı kaynaklar, coğrafi farklılıklar ve teknolojik eğilimlerin belirleyici olduğuna işaret eden Mercan, şunları kaydetti:
''Enerji güvenliği sürüdürülebilir bir enerji politikasının en önemli stratejik yönlerinden biridir. Küresel enerji tüketimi 2020 yılında yüzde 50 oranında artacak. Bu artışın büyük kısmını, gelişmekte olan ülkeler sağlayacak. Bu sağlanırken nükleer enerjiden yararlanılmaya devam edilecek. Nükleer santrallerden elektrik üretmeden küresel bir temiz enerji devrimi mümkün görünmüyor. Fukuşima bize nükleerde güvenliğin önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Enerjide büyük oranda dışa bağımlı olan ülkemizin nükleer enerjiye ihtiyacı var. Bunun için know-how toplamamız ve uzmanlar yetiştirmemiz lazım. Bu etkinlikler, bu açıdan oldukça önemli.''