Türkiye'nin ihracatta önemli silahlarından biri olan deri sanayi, emek yoğun üretimiyle toplumun tüm kesimine umut oluyor. Bu yıl 40'ıncı yaşını kutlayan Desa da uzun yıllar önce başladığı genç deri ustaları yetiştirme projesini Umut Çocukları Derneği işbirliğinde yeni bir boyuta taşıdı. 'Bir Umut Bir Yaşam' adı verilen yeni projeyle sokaklarda, trafik ışıklarında otomobillerin camlarını silerek ya da çiçek, su gibi ürünler satarak para kazanmaya çalışan çocukların ve gençlerin hayatının tümüyle değiştirilmesi hedefleniyor. Amaçlarının bu gençlere meslek edindirmek hatta ileride sektörde aranılan ustalar haline getirmek olduğunu belirten Desa Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Burak Çelet, işe atölyelerde çanta yapımını öğretmekle başladıklarını söylüyor. "Bu çocuklara sahip çıkmak istedik. Önce kumaş çanta yapmayı öğretiyoruz. Şu anda projenin logosunu taşıyan 2 bin 500 çanta üretildi. 20 çocuk bir haftada böyle bir üretim seviyesine ulaştı" diyen Çelet, fabrikalardaki ustaları bu iş için görevlendirdiklerini ifade ediyor.
ATÖLYE KURULDU
Proje için gerekli atölye Umut Çocukları Derneği'nin Bakırköy'deki binasında kurulmuş. Buraya gelerek mesleği öğrenmek isteyen çocuklara da çanta başına 5 TL ücret ödeniyor. Çanta üretiminin püf noktalarını öğrenen Umut Çocukları, şimdi de deri bileklikler yapmaya başlamış. Geçen hafta üretime başlayan çocukların günde 150 bileklik ürettiklerini ifade eden Çelet, "Amacımız bu çocuklara sürekliliği olan bir iş yaratmak. Çok yetenekli olanları şirketimizde çalıştırmayı düşünüyoruz. Bu sektörde artık usta yetişmiyor. Genç elemanlarımızı modelhaneye ustaların yanına veriyoruz. Umut Çocukları için de bu geçerli olabilir. Bu alanda usta olanlar yüksek maaşlarla her şirkette iş bulabiliyor" diyor.
DÜZCE'DE 6 KÖYDE EV KADINLARINA İŞ
Deri sektörünün istihdam dostu bir iş kolu olduğunu belirten Burak Çelet, "İsteseniz de deri üretiminde tam otomasyona geçemiyorsunuz. El işçiliğine ihtiyacınız var" diyor. 2006'da Düzce'de kurdukları ve 500 kişinin istihdam edildiği fabrikaya çalışan yetmediğini vurgulayan Çelet, el işi gerektiren bazı hizmetleri bölgedeki ev kadınlarından aldıklarını söylüyor. Çelet, "Örgü ve el dikişi gerektiren modelleri ev kadınlarına veriyoruz. Sonuçtan çok memnunuz. Düzce'de 6 köyde onlarca kadın bizim taşeronumuz olarak çalışıp para kazanıyor" diyor.