Enerji Bakanı Taner Yıldız, enerji politikalarının diplomasiyle birlikte yürütülmesindeki incelikleri anlattı. Yıldız, ülkelerin dış politikaları ile ekonomik bağlarını ayrı oluşturmadığını belirterek, Mavi Marmara örneğini verdi. Yıldız, "Biz orada değerlerimizi ekonomik veri ile takas etmedik. Hiçbir şehidimizin kanı, petrol ve doğalgazla ölçülemez" dedi.
Rusya, İran gibi Suriye konusunda ayrı düştüğümüz ülkelerle ilişkiler nasıl yürüyor?
Rusya'nın geliştirdiği stratejik ilişkiler kapsamında bize yönelik kırmızı renk yok. Suriye'de Rusya ile ayrı politikalar izlememizin enerji politikalarına bir zararı olmaz. O ayrı bu ayrı.
Suriye'deki olaylar, enerji işbirliğini durdurdu mu?
Dikkatli davranıyoruz. Gerilimin pik yaptığı bir dönemde bile Suriye'ye elektrik veriyoruz. Suriye üzerinden gelecek Arap gazı var. Hattın 92 kilometrelik bölümünü yapıyoruz.
İsrail, "Gelin Akdeniz'de işbirliği yapalım" mesajı mı verdi?
Evet. Mavi Marmara'dan sonra bu oldu. Özel şirketler bize bunu iletti. "Bir boru hattı oluşursa, Türkiye'den geçmesine ne dersiniz?" diye sordular. Türkiye'den geçmesi makul. Hem üretenler hem tüketenler bunu uygun bulurlar. Ama değerlerimizi gözardı edemeyiz.
Terör örgütü PKK'nın boru hatlarına saldırıları artıyor...
Irak'ta yıllık 27 milyar varil üretim söz konusu. İnsan öldürerek, boru hattına sabotaj yaparak bizi yolumuzdan çevireceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Biz yolumuzdan dönmeyeceğiz.
TPAO'nun K. Irak'ta iş yapmaması düşünülemez
Enerji Bakanı Yıldız, Kuzey Irak ile ilgili petrol arama çalışmalarıyla ilgili olarak da şunları söyledi: "Merkezi Hükümet'in aldığı karara da saygılıyız ancak, Kolombiya'da iş yapan TPAO'nun 200 kilometre ötedeki Kuzey Irak'ta iş yapmaması düşünülemez. Merkezi yönetim de Kuzey Irak da bizden petrol ürünleri istedi. Ham petrolü alıp, işleyip göndereceğiz."
ABD'nin yaptırımına doğalgaz dahil değil
Türkiye'nin İran'dan doğalgaz satın alan tek ülke olduğunu söyleyen Yıldız, "ABD'nin yaptırıma doğalgazı dahil etmemesi büyük bir nezakettir. Hukuken ABD'nin değil Birleşmiş Milletler'in kararları Türkiye'yi bağlar. İran'a, 'Fiyatı düşürün' dedik. 'Düşürmem' dedi. Biz de Tahkim'e gittik. İran'la ilgili olumsuz cümleler kurmam doğru değil" dedi.
ISTRANCA'NIN REZERVİ 4 AYA BELLİ OLUR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) yaptığı çalışmalarda İstanbul'un Karadeniz açıklarındaki "Istranca" adı verilen bölgesinde doğalgaza rastlandığını bildirdi. Bakan Yıldız, şunları kaydetti: "Tabii ki orada doğalgaz bulundu, ancak bu çıkarıldı diyemeyiz. Bunun miktarı ne kadardır, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde kaçını karşılayacaktır, bunlar proses edilecek. Üç-dört aylık çalışmaya ihtiyacımız var. "