Türkiye'de istatistiklere göre, 9 milyon engelli vatandaş yaşıyor. Ancak şehirlerde ve binalarda yeterli teknik altyapı bulunmaması nedeniyle iş ve sosyal hayatta engelli vatandaşların adı adeta yok gibi. İstanbul İkitelli'de faaliyet gösteren Lamira Life bu açığı görerek fiziksel engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak üzere uzmanlaşan tek firma oldu. Bu alanda sayısız yeniliğe ve icada imza atan firma, yurtdışında da başarıya ulaştı. Şirketin en fazla ilgi gören ürünleri arasında engellilerin araçlara binebilmelerine, merdivenleri aşabilmelerine yardımcı olan taşınabilir liftler geliyor. Bu alandaki yerli üretim sayesinde ürünlerin satış fiyatları da 10 kat düşüş gösterdi. Lamira Easy Life Genel Müdürü Sertel Şen, yurtdışına oranla düşük fiyata kaliteli ürünler ürettiklerini, bu sayede firmaları ve kullanıcıları yerli üretimi kullanmaya teşvik ettiklerini belirtiyor. 20'ye yakın ülkeye ihracat yaptıklarını da anlatan Şen, birçok ülkede engellilere özel taksi filoları bulunduğunu belirterek, benzer bir çalışmanın ülkemizde de başladığını ve Lamira olarak bu konuda da aktif bir çalışma içinde olduklarını söylüyor.
AR-GE'YE DEVAM
Dünyada bir ilk olan, tamamen Türk sermayesi ve işgücünün ortaya çıkardığı yeni akülü tekerlekli sandalye ile özel araçlar içinde seyahat etmek ıstırap olmaktan çıkıyor. Oturma yeri seviyesi kumanda panelinden alçalabilen akülü tekerlekli sandalye sayesinde engellilerin yolculuk sırasında karşılaştığı sorunlar da ortadan kalkıyor. Araç içi yüksekliklerin normal kullanıcılara göre tasarlandığını, ancak tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun yüksekliğin olmadığını gözlemlediklerini belirten Lamira Makina Genel Müdürü Sertel Şen, dünyada bir ilk olan ürünleri hakkında şu noktalara değindi: "Tekerlekli sandalye kullanan kişi araç içi yükseklikten dolayı sandalyesinde seyahat edemiyor, etse bile seyahat sırasında dışarıyı görmekte zorlanıyor ve virajlarda yanlara savruluyordu. Tekerlekli sandalye üzerinde seyahat etmekten vazgeçildiğinde ise, kişinin araç koltuklarından birisinde elde taşınması gerekiyordu. Bu sorunun çözümü için oturma yeri seviyesi alçalabilen özel bir akülü sandalye tasarladık. Bu şekilde araç içindeki sorunlara çözüm getiren bir ürün ortaya çıkardık." 2005 yılından bu yana engellilere yönelik sistemlerin imalatını, satışını ve uygulamasını gerçekleştirdiklerini söyleyen Şen, engellilerin hareket ihtiyaçlarını karşılayan mobil çözümleri sunabilme doğrultusunda Ar-Ge çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirtti.
9 MİLYON ENGELLİ VAR
Türkiye'de
9 milyon engelli yaşıyor. Bu sayı içerisinde yaklaşık 1 milyon kişilik bir nüfusu fiziksel engelliler kapsıyor. Ancak, ameliyat, kaza vb. geçici ve süreli engellilik durumları ile yaşlılık dolayısıyla ortaya çıkan engeller de göz önüne alındığında bu sayı çok daha yukarıya çıkıyor.
YURTDIŞINA AÇILDI
Uygun maliyetli kaliteli ürünler üretmeleriyle birlikte yurtdışı firmalarından da sipariş almaya başladıklarına değinen Şen, bu süreç içerisinde engellilere yönelik farklı hizmetler sunan birçok kuruluş ile de bir araya geldiklerini belirtti. Şen, "Fransa'da tek işi engellilere özel araçlar kiralamak olan ve dev bir araç filosuna sahip bir Rent A Car firması ile iş yapmaya ve araçların ekipmanlarını tedarik etmeye başladık. Bu tür iş birliktelikleri firmaların önünü açıyor" dedi. Ülkemizde de engelliler için yeni uygulamaların devreye girmesini takdir ederek izlediklerini sözlerine ekleyen Şen, birçok ülkede engellilere özel taksi filoları bulunduğunu belirterek, benzer bir çalışmanın ülkemizde de başladığını ve Lamira olarak bu konuda da aktif bir çalışma içinde olduklarını söylüyor. Teknolojik gelişmeler ışığında, eğitimli mühendis kadrosuyla tasarladığı ve ihraç ettiği ürünlerle yurtdışında da engel tanımayan şirket, yurtiçinde de dünyanın en prestijli engelli sürücü programı uygulayıcısı durumunda ve Türkiye'de satılan Fiat araçlarının engelli tertibatlarını monte ediyor.
GİRİŞİMCİNİN OFİSİ DE SERMAYESİ DE HAZIR
Türkiye'de
girişimcilere en hızlı ve sağlıklı iş kurma fırsatı sağlayan projelerin başında İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) geliyor. Yozgat, Mersin, Tarsus, Van, Zonguldak Ereğli, Adana, Elazığ, Nevşehir Avanos, Eskişehir, Samsun ve Diyarbakır gibi illerde kurulan iş geliştirme merkezleri işsizleri iş sahibi yapıp, kendi işini kurma fırsatı sunarak işadamı olarak hayata hazırlıyor. Bu merkezlerde kendi işini kurmak için girişimcilere yer tahsisi bile yapılıyor. 4 bin euro giriş destek İŞGEM fonu tarafından veriliyor.