Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping, 100'den fazla yatırım ve ticaret geliştirme heyetiyle Türkiye'ye çıkarma yaptı ve ikili anlaşmalarda rekor kırıldı. Dün İstanbul'da imzalanan 1.3 milyar dolarlık anlaşma ve önceki gün Ankara'da imzalanan 3 milyar dolarlık anlaşmalarla birlikte toplam 4.3 milyar dolarlık hacme ulaşıldı. Dün düzenlenen 'Türkiye Çin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumu'nda ise havacılıktan bankacılığa kadar birçok alanda 28 anlaşma imzalandı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın swap anlaşması ile Çin'in Türk tahvillerini alabileceğini belirtti. "Çin'in yaklaşık 3 milyar dolarlık tahvil talebi göstermesini bekliyoruz" diyen Çağlayan, ikili ilişkileri çok daha fazla geliştirmek istediklerini dile getirdi. Bakan Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015'te 50 milyar dolara, 2020'de ise 100 milyar dolara ulaştırma hedefleri olduğunu belirtti.
'BAŞARILARDAN MUTLUYUZ'
Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping, forumda yaptığı konuşmada "Türkiye, dünyadaki en ilgi çekici ülkelerden biri oldu. Çin halkı, Türk halkının başarılarından mutluluk duymaktadır. İkili ilişkilerde büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Karşılıklı siyasi güven inşa edilmektedir. Asya kıtasının iki ucunda yer alan Türkiye ve Çin birbirini tamamlayan özellikler taşımaktadır. Çin ş i r k e t l e r i , Türkiye'de 10 milyar doları aşkın müteahhitlik sözleşmeleri imzalamıştır" dedi. Çin şirketlerinin, Türkiye'ye olan ilgisinin arttığını da dile getiren Jinping, Çin hükümetinin şirketlere yatırım yapmaları için destek sağlayacağını da dile getirdi. Xi Jinping, sözlerini şöyle sürdürdü: "Somut işbirliği derinleştirilmelidir. Ulaştırma ve iletişim gibi karşılıklı yarara dayalı işbirliğini geliştirmeliyiz. Finans yenilenebilir enerjiyi birlikte değerlendirmelidir. Küresel finans krizi halen devam etmektedir. Çin ve Türkiye ticaretin ve yatırımın liberalleşmesi için adım atıp dünya ekonomisinin iyileşmesini hızlandırmalıdır."
THY beş yeni seferle güçlenecek
Çin
pazarına ilgi duyan Türk firmalarının başında gelen Türk Hava Yolları ise yeni seferler koymak için görüşmeler yapıyor. THY Genel Müdürü Temel Kotil, Çin'de uçmak istedikleri noktalar konusunda ellerinde uzun bir liste olduğunu ve beş destinasyona sefer koymayı planladıklarını dile getirdi. "Mevcut iki hattımıza da ek sefer koymayı düşünüyoruz" diyen Kotil, özellikle sanayinin geliştiği bölgelere uçmak istediklerini söyledi. Kotil ayrıca Çin'deki seferlerde hedefin başta Afrika olmak üzere aktarma yolcusu olduğunu belirtti.
Bank of China yakında Türkiye'de
Türkiye bankacılık sektörüne olan ilgi Uzak Doğu'ya kadar uzandı. Bank of China Türkiye'ye gelme yolunda son aşamaya geldi. Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Wang Zhaoxing, "BDDK ile görüşmeler yaptık. Yakın bir zamanda Bank of China'yı Türkiye'de görebilirsiniz. Finans ala - nında yapılacak bir çok işbirliği var" dedi. Türk bankalarının da Çin'de yatırım yapabileceklerini söyleyen Zhaoxing, iki ülkenin finans alanında işbirliği yapabilecek potansiyelinin büyük olduğunu da dile getirdi.
Ziraat Çin'e gidebilir
Başbakan
Yardımcısı Ali Babacan, geçen yıl bir Çin bankasına İstanbul'da büro açma lisansı verdiklerini ve bu bankanın çalışmaya başladığını hatırlattı. Babacan, "Ziraat Bankası olur, başka bir banka olur ama Çin'de de kurulu, Çin'de lisans almış bir bankanın orada hizmete girmesi çok faydalı olacaktır. Biz buna açığız" dedi.
100 milyon dolarlık termik yatırım
Çin'den gelen bir diğer büyük yatırım da enerji alanında oldu. Hattat Holding ile 100 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayan AVIC International Başkan Yardımcısı Liu Jun "Amasra'da maden işletmesi ve aynı zamanda termik santral yatırımı yapacağız. Bunun dışında yine bu alanda yeni yatırımlar için de görüşmeler yapıyoruz" dedi. Planladıkları yatırımların kömür madeni ve termik santral alanında olduğunu da dile getiren Liu Jun, toplam kapasitenin 1.320 MW olacağını söyledi.