MİT Müsteşarı Hakan Fidan üzerine yoğunlaşan tartışmalara TÜSİAD'da katıldı. Oslo görüşmelerinin hemen sonrasında "Silahlar sussun. Türk siyasetinin en büyük zaaflarından birisi kritik dönemlerde diyalog kapılarının kapalı tutulmasıdır" çıkışı yapan ve ardından "şiddet seçenek olmasın. Karşılıklı diyalog kurulsun" diyen Başkan Ümit Boyner kendisiyle çelişti. Boyner, Oslo'daki diyalog sürecine katılan Hakan Fidan için düzenleme yapılmasını eleştirdi. "Hukukun üstünlüğünden günden güne uzaklaşan bir tabloyla karşı karşıyayız" diyen Boyner, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve diğer devlet görevlilieri için kanun çıkarmanın durumsal bir yöntem olduğunu savundu. "Parça parça yamayla bu sistem düzelmez" diyen Boyner, topyekün hukukun üstünlüğünün ele alınacağı kanun metinleri yazılmasını istedi. Boyner, "Devlet içinde erkler kavgasının nereye bağlanacağını biraz dehşetle ve güvensizlik duygumuz artarak izliyoruz" dedi.
'MAYINA ÇARPTIK'
Türkiye'de kuvvetler ayrılığında problem yaşandığını belirten Boyner, "Daha demokratik bir yere gidiyoruz' derken, biz yine bir mayına çarptık doğrusu" yorumu yaptı. Boyner TÜSİAD'ın ana vizyonunun 'gücün hukukunun değil, hukukun gücününün hakim olduğu demokratik bir devlet' olduğunu söyledi.
GÖLGE OYUNU
Üstü kapalı olarak Ergenekon soruşturmalarını eleştiren Boyner, "Gazeteci, devlet memuru, güvenlik görevlisi, öğretim görevlisine kadar çok sayıda insan kim vurduya gidiyor. Sistemin içine bir giriyorlar daha sonra haber alabilirsen al. Süreç yavaş işliyor. Kamuoyu olarak neredeyse bir gölge oyunu seyrediyoruz" dedi.
Arınmaya ihtiyacımız var
Arınmaya
ihtiyaç olduğunu söyleyen Boyner, "Devlet içindeki yasa dışı örgütlerin temizlenmesi kadar erklerin görev ve sorumluluklarının daha net ve hukuk normlarına şeffaflık ve hesap verebilirlik değerlerine uygun hale gelmesi de önemli" dedi.
TOBB'a eleştiri
Türk Ticaret Kanunu'nda 50 maddenin değiştirilmesi ve kanunun ertelenmesini isteyen TOBB'a da eleştirilerde bulunan Boyner, şöyle konuştu: "Ben ertelemelerden hep korkarım. Birşey ertelenirse bir daha geri gelmiyor. Bu kanun geçen sene çıktı. Zaman da konuldu. Aslında herkesin gerekli itirazı yapıp çalışacağı bir zaman dilimi de vardı. Biz bunu çok dile getirdik. Şimdi yumurta kapıya gelince sesler yükseldi. Öncelikler farklı olabiliyor. Ama ortak bir noktada buluşmaya kendimizi zorunlu hissetmeliyiz. Bunun çaresi 'Biz bunu rafa atalım, eskisi ile devam edelim' olmamalı."
Mal ticareti dengesi
Cari açıkla ilgili değerlendirmeler de bulunan Boyner, "Rekabetçi kur tartışmasının veya Merkez Bankası müdahalelerinin, cari açığın sorun olmaktan çıkması için yeterli önlemler olduğuna kesinlikle inanmıyoruz. Bu noktada mal ticareti ve ticaret dengemize odaklanmalıyız" dedi.