Anadolu mirası tohumların yeniden hayat bulması adına İstanbul Ticaret Borsası önderliğinde yürütülen Tohum Bank projesinde umutlar yeşerdi. Namık Kemal Üniversitesi kontrolünde yürütülen araştırmanın ilk sonuçlarına göre mısır ve yulaf tohumlarının çimlendiği ortaya çıktı. Borsa laboratuvarlarında bulunan tohumların Türkiye tarımını dışa bağımlılıktan büyük ölçüde kurtaracağı öngörülüyor. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı İslam Ali Kopuz, tohumların keşfinden sonra Namık Kemal Üniversitesi'yle konuyu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gündemine taşıdıklarını belirterek süreci şöyle anlattı: "Bakanlık projeyi teşvik etti. Daha sonra İstanbul Ticaret Borsası Meclisi bir araştırma komisyonu kurdu. Bakanlık yetkililerinin yardımlarıyla çimlendirme faaliyetlerimiz başlatıldı." Faaliyetlerin başlamasının ardından TUGEM Gen Bankası'yla ortak girişimde bulunarak önemli adımlar attıklarını söyleyen Kopuz, bu yılın ocak ayından itibaren devam eden çalışmalar sonucunda mısır ve yulaf tohumlarında canlanma ve çimlenme gözlemlendiğini ifade etti. Kopuz, "Bu tohumlar ortak kültürel mirasımız. Tüm hassasiyet ve olanaklar sonuna kadar kullanılacaktır" dedi.
GELİRLE VAKIF KURULACAK
Üretimine geçilecek tohumların geliriyle İstanbul Ticaret Borsası Vakfı'nı kuracaklarını belirten Kopuz, "Bu vakfa aktarılacak kaynakla başta Türk tarımı için Ar-Ge faaliyetlerine eğilebilir, eğitim ve burs gibi hizmetler verebiliriz" şeklinde konuştu. İTB Tohum Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yılmaz ise diğer tohumlarda da ümit olduğunu, onların da canlı çıkacağına inandıklarını kaydetti.
Mısırda yüzde 95 dışa bağımlıyız
SABAH E k o n o m i sayfalarında 4 Şubat'ta yayınlanan 'Aranan tohumlar bulundu' başlıklı haberde, GDO öncesi döneme ait 200 şişe tohumun bulunduğu ve projenin Türkiye'yi sağlıklı tohum kaynağı haline getireceği anlatılmıştı. İlk çimlenen tohumlardan mısır ekiminde Türkiye yüzde 95 oranında dışa bağımlı halde. Ayçiçeği tohumunda ise yüzde 100 ithalata dayalı tarım yapılıyor. Bu da projeye ilgiyi artırıyor.
'Bu toprakların tanıdığı tohumlar'
Bülent Ozan Diren/ Diren Holding Yönetim Kurulu Üyesi-Dimes Genel Müdürü 50 yıllık bu tohumlar, bu toprakların tanıdığı ve bu coğrafyaya uygun tohumlardır. Bu yüzden verimlilik açısından da bir sorun olacağını sanmıyorum. Ben bu projede sadece duygusal bakılmaması taraftarıyım. Lezzet ve verimlilik açısından da sonuçlar çok önemli. Proje, ithal bağımlılıktan kurtulmak adına iyi bir gelişme.