Benimresimlerimi alan koleksiyoner rant elde etsin
Aslında Türk resim piyasasında çağdaş ressamların eserleri çok yüksek rakamlardan satılıyor. Çavuşoğlu'nun en önemli eserine biçtiği değer ise 12 bin TL. Bunun nedenini Çavuşoğlu bakın nasıl açıklıyor: "Yıllarını vermiş sanatçılar varken ilk sergimde rakamları çok yüksek tutmak istemedim. Ayrıca herkesin alabilmesini istiyorum." Ama bu, resimlerinin ileride prim yapmayacağı anlamına gelmiyor. Zaten en büyük hayalinin de onun resmine yatırım yapan koleksiyonerlerin ileride rant elde ettiğini görebilmek olduğunu anlatıyor.
'Faizden rant elde etme bitti'
Çavuşoğlu her ne kadar ressam olarak hayatını sürdürse de işadamı kimliği de arada ortaya çıkıyor. Sanayici gözüyle piyasaları değerlendirirken "Sanayiciliğin temel kriteri, para odaklı bir bakış açısına sahip olması. Ve para odaklı baktığınız zaman faiz hesapları, banka hesapları, yatırım araçları gibi birçok faktör devreye giriyor. Türkiye'de son 6-7 yıldır ekonomik istikrar var. İstikrar da spekülasyonları önlüyor. Böylece faizden rant elde etme dönemi bitti. Hal böyle olunca da belirli kültüre erişen sanayiciler, en akıllı yatırım aracının sanat olduğunu anladı" şeklinde konuşan Çavuşoğlu, sanatın çok büyük prim yaptığını ve bunu bizzat yaşadığını söylüyor.
'14 BİNE ALDIĞI BUGÜN 200 BİN EDİYOR'
Sadece iyi bir iş adamı ve ressam değil, aynı zamanda iyi bir koleksiyoner Nezih Çavuşoğlu. Kimsenin resim toplamadığı yıllarda eser alanlardan. Hatta ilk resmini 15 yaşındayken aldığını söylüyor. Burhan Uygur'un bir resmiymiş. 80'li yıllarda arkadaşlarının 'Bu resimlere bu kadar verilir mi?' diye koleksiyon sevdasını eleştirdiklerini anlatıyor. Oysa Çavuşoğlu'nun 80'lerde bin dolara aldığı Mehmet Güleryüz tabloları bugün yüz binler ediyor. "Türk resmine büyük yatırım yaptım" derken resmin ne denli kazanç sağladığı ile ilgili bir de örnek veriyor: "2006'da 14 bin liraya aldığım Ferruh Başağa tablosunun değeri bugün 250 bin lira."
Adnan Çoker rekor kıracak mı?
Bugün
saat 14.00'te Conrad Hotel'de Beyaz Müzayede, 15. Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesi'ni düzenleyecek. Pek çok rekorun beklendiği müzayedenin kuşkusuz en çok ses getiren eseri Adnan Çoker'in en büyük ve beyaz fona yapılmış tek eseri olan Retrospektif I. 1-1,5 milyon TL fiyat aralığında satışa çıkacak olan eser bakalım ne kadardan alıcı bulacak? Müzayedede ayrıca Burhan Doğançay, Abidin Dino, Neşe Erdok gibi önemli yerli sanatçılara ait eserler dışında Julian Opie, Peter Halley, Robert Combas gibi dünya çağdaş sanatının önemli sanatçılarının eserleri de satışa çıkacak.