Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasıyla sonuçlanan halk isyanının ardından Ortadoğu'da sular bir türlü durulmuyor. Bölge Libya'da hükümet karşıtı gösteriler, gözleri bu ülkeyle olan ekonomik ilişkilerimize çevirdi. Türk yatırımcılar için en büyük pazar olan Libya'daki ayaklanmalar Türk işadamları tarafından yakından takip ediliyor. Çünkü Türk müteahhitleri adeta Kuzey Afrika'nın hızla gelişen ülkesi Libya'yı yeniden inşa ediyorlar. 2002 yılında bu ülkede 10 Türk firması faaliyet gösterirken, bugün bu sayı 200'ü aşmış durumda. Türk firmaları ülkede liman, yol, sulama, bina yapımı ve restorasyonu, alışveriş merkezi, konut, otel gibi çeşitli alanlarda ciddi projeler üstlenmiş durumda. Türk müteahhitlerin üstlendiği ve devam etmekte olan projelerin büyüklüğü 13 milyar doların üzerinde. Libya ile ticaret hacmimiz de 2.4 milyar dolara ulaştı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Libya'da 30 milyar doların üzerinde proje üstlendik. Libya bizim için en önemli pazarlardan biri. Kimi şantiyelerde münferit bir takım olumsuzluklar yaşansa da genel anlamda faaliyetlerimizi olumsuzluk etkileyecek bir durum söz konusu değil. Libya'yı Mısır'la karşılaştırmamak gerek. Çünkü ülkede güvenlik kontrol altında" dedi.
GÜVENLİK KAYGISI YOK
Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Levent Şahinkaya ise ülkedeki olayların uluslararası basında aksettirildiği kadar büyük olmadığını söyleyerek, şu bilgileri verdi: "Halen başkent Trablus'ta Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi lehine gösteriler var. Bizim herhangi bir güvenlik kaygımız yok. Bunun yanı sıra ekonomik ilişkilerimizde de olumsuz bir gelişme beklemiyoruz. Bu görüşümüzü burada iş yapan Türk firmalara bildirdik."
'Gösteriler endişelendirmiyor'
Türkiye
İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ülkedeki son durumu yakından takip ettiklerini belirterek, "Türk firmaların ihtiyaçlarına yönelik inşaat malzemeleri ihracatında büyük bir artış var. Bunun yanı sıra gıda ve tekstil ürünleri için de Libya önemli bir pazar. Buradaki küçük gösterilere bakarak, Libya için endişe duymamalıyız. Böyle olaylar, ticari ilişkileri hemen bozmaz. İtidalli olmakta fayda var. Herhangi bir panik yapmadan gelişmeleri izleyeceğiz."
'Yeni mağazalar açacağız'
2009 sonunda franchise yoluyla Libya'da mağaza açan hazır giyim firması Koton'un Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz ise "Şu anda bize intikal eden bir sıkıntı yok" dedi. İşlerinin normal seyrinde devam ettiğine işaret eden Yılmaz, "Bu ülkedeki satışlarımızdan memnunuz. Hatta beş yeni mağaza daha açmayı hedefliyoruz. Her yatırımcı gibi stabil ortamları tercih ediyoruz. Ülkede kısa vadede bir takım sıkıntılar olsa da bunlar çabuk aşılacaktır. Yatırıma devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Vizenin kaldırılması işbirliğini artırdı
Libya ile Kasım 2009'da imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ile ekonomik ilişkilerimiz büyük bir ivme kazandı. Öte yandan Serbest Ticaret Anlaşması ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması müzakereleri de sürüyor. Vize sorunu ise karşılıklı vize muafiyeti anlaşmasıyla Türk vatandaşları için ortadan kalktı. Bunun yanı sıra Kasım 2009'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkeyi ziyareti sırasında, Türk-Libya ilişkilerinde önemli bir sorun olan Türk bankalarınca verilen teminat mektuplarının Libya makamlarınca kabul edilmemesine ilişkin sorunun çözülmesini sağlayacak bir Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.