Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, Enerji Bakanı Sergey Şmatko, Gazprom Başkanı Alexander Medvedev ile Türkiye'ye çıkarma yaptı. Dün öğle saatlerinde İstanbul'a gelen Seçin hem nükleer santral projesi hem de Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'yla ilgili önemli mesajlar verdi. Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı projesini özelikle Boğazlar'ın maruz kaldığı tehdit açısından önemli gördüklerini belirten Seçin, "Rusya tarafı boru hattının dolumuyla ilgili kendi yükümlülüklerini mutlaka yerine getirecektir. Bu, basit bir proje değil, zor bir projedir. Projenin toplam maliyeti hesaplanıyor. Bizim için önemli olan çevre güvenliğidir. Çevreye duyarlılığımızı projede mutlaka göz önünde bulundurmalıyız" dedi. Seçin, projenin hem Karadeniz hem Boğazlar'a çevre açısından büyük bir güven sağlayacağını belirtti. Rusya Başbakan Yardımcısı Seçin, şöyle konuştu: "Müzakereler devam ediyor, biz ümit ediyoruz ki projelerin müzakeleri en kısa zamanda tamamlanacak ve proje fiilen gerçekleşme aşamasına geçecek." Projeye Rus şirketlerin katılımına ilişkin kararın her iki ülke Başbakanları nezdinde alındığını ifade eden Seçin, "Bir Türk ve İtalyan şirketi katılıyor projeye. Projeye iki Rus şirketinin katılımı da öngörülmektedir. Bu şirketler Rosneft ve Transneft. Şu anda katılımcı şirketler kendi aralarında müzakerelerine devam ediyor. Aralarında katılım payı bugün itibariyle yüzde 25 olacak gibi gözüküyor. Bizim için önemli olan şirketlerde müzakelerin en kısa zamanda tamamlanması" dedi.
UÇAK DÜŞSE DOKUNMAZ
Akkuyu'daki nükleer enerji santral projesi ile ilgili de bilgi veren Seçin, "Nükleerde Türk ortakları ve Türk taşeronları da kullanacağız. Rosatom başta olmak üzere büyük Rus şirketleri projede yer alacak. Bu projenin maliyeti 20 milyar dolar civarında" dedi. Nükleer santral proje finansmanının garantisini Rusya'nın sağlayacağını belirten Seçin, "Bu finansman garantisi 10 milyar dolar civarında olacak. 400 ton ağırlığında uçağın düşmesi halinde bile reaktör güvenliğini koruyacaktır" diye konuştu.
"İSTANBUL'DA OLMAKTAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM"
Seçin
, İstanbul'da bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, "Türkiye'de özellikle Rusya heyeti için gösterilen sıcak misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum" dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacmini önümüzdeki 5 yılda 100 milyar dolara çıkarma hedefinde olduklarını söyleyen Seçin, Türk bankalarını Rus bankası VTB'nin özelleştirmesinde ihraç edeceği hisseleri alması için davet etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise Sinop'ta ikinci bir nükleer santral kurulması ile alakalı olarak Japonya ile görüşmelerin devam ettiğini kaydettı. Yıldız, "Japonya'yla görüşmelerimiz bu konuda sürüyor. Türkiye'de iki önemli teknik toplantı yaptık, üçüncüyü Japonya'da yapacağız. Ümit ediyorum ki belli bir sonuç alırız ve belli bir mesafe kat ederiz" dedi.
'NÜKLEERDE ÖYLE BİR FİYAT VERDİK Kİ DİĞERLERİNİN İŞİ ZOR'
"Türkiye'ye
öyle fiyat verdik ki diğer ülkelerin işi zorlaştı" diyen Seçin, verdikleri tekliflerin parametrelerine her iki ülke tarafından derin sözlerle yaklaşıldığını söyledi. Seçin, "Türk tarafını kutlamak istiyorum, müzakerenin en başından beri ciddi taleplerini bize açıkladılar. Her iki taraf da kendi istediklerini ortaya koymak için çok ciddi ve sert müzakereler yaptı. Aynı zamanda bu süreç çok şeffaf ve rekabete açık şekilde yürütüldü. Her iki taraf da ortak noktayı bulabildik" dedi. Türkiye ile nükleerde üretilen elektriğin satış tarifesinin yeterince yüksek olacağı konusunda da anlaşmaya vardıklarını kaydeden Seçin, "Yeteri kadar yüksek ama Rusya'nın istediği kadar yüksek değil" diye konuştu.