Bir sanat eserini; sadece kimin yaptığı değil, hangi koleksiyondan çıktığı da değerli kılar. Bu hafta Türk iş dünyasına başarılarıyla olduğu kadar trajedisiyle de damga vuran bir ismin koleksiyonunu gündeme getirmek istedik. Çünkü anoreksiya yani 'yemek yememe' hastalığı nedeniyle 2008'de hayatını kaybeden Tekfen Holding'in kurucu ortaklarından Necati Akçağlılar'ın kızı Leyla Akçağlılar'ın sanat eserleri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yararına müzayedeye çıkıyor. 28 Kasım Pazar günü saat 14.00'te Conrad İstanbul'da Portakal Sanat ve Kültür Evi tarafından düzenlenecek müzayedede Akçağlılar'ın dünyanın dört bir yanından topladığı eserleri satılacak. Üstelik eserler arasında, hayatının 21 yılını diyet yaparak geçiren Leyla Hanım'ın yaşamla ironi yaparcasına biriktirdiği, hayretler uyandıran güzellikteki yemek takımları ve dünyaca ünlü markaların koleksiyonluk porselenleri de var.
Madame Butterfly'ın çikolataları
1957'de
Ankara'da doğan Akçağlılar Paris'te yaşadığı 7 yıl içerisinde Cordon Bleu'da mutfak sanatı eğitimi aldı ve yüksek iktisat doktorasını tamamladı. Evet, 21 yıl sadece salata ile beslendi, kilo almamak için su bile içmekten sakındı ama mutfağa hep ilgi duydu. İstanbul'a döndükten sonra S Restaurant, S Cafe'yi açtı, Butterfly çikolata ve pastanelerini kurdu. Çikolata zinciri vardı oysa o çikolatanın tadını bile bilmiyordu. Trajediyle 51 yaşında son bulan Leyla Hanım'ın hayatı başarılarla olduğu kadar yaptığı sosyal sorumluluk projeleriyle de dolu. Kız kardeşi Tabori'nin anlattıklarına göre, Akçağlılar her sene yüksek sayıda okuttuğu öğrencilerle şahsen ilgileniyor, hepsinin derslerini takip ediyordu. Çocuk esirgeme kurumlarını ziyaret ediyor, çocukların güncel ihtiyaçlarını karşılıyordu. Bir yandan da Tekfen Holding toplantılarına katılıp, baba Necati Akçağlılar'la birlikte tüm iş seyahatlerine iştirak ediyordu. Ama zayıf bedeni 2008'e kadar dayanabildi. 2008'in Eylül ayında hayatını kaybetti.
Herend ve Limoges takımlar vitrinde
Müzayedede
satışa çıkacak eserler arasında İngiltere Kraliyet Ailesi, Papa II'inci Jean Paul ve Lady Diana gibi aristokrat sınıfın tutkunu olduğu dünyanın en pahalı porselen markası olarak kabul edilen Herend porselenleri başı çekiyor. Bunun yanısıra Limoges, Daum gibi klasikleşmiş markalar ve zenginliğin simgesi olan Cristofle çatal bıçak setleri de müzayedede satılacak. Akçağlılar, Macar kültürünün milli değeri olan Herend porselenleri özel siparişle yaptırdığı için değerlerinin yüksek olduğu belirtiliyor.
Müzayedeyi ailesi istedi
Leyla
Akçağlılar'ın koleksiyonunu dernek yararına satışa çıkarma fikri ailesine ait. Hayır işi olduğu için eserlerin muhammen bedelleri oldukça makul tutulmuş. Akçağlılar Ailesi tüm eserlerin satılması için fiyatların düşük olmasını arzu etmiş. Örneğin, Uyuyan Japon figürlerinden oluşan Herend ikili porselenlerin muhammen bedeli sadece 200 TL. Dünyada pek çok aristokrat ailenin yemek masalarını süsleyen Cristofle 12 parça çatal bıçak takımı ise 4 bin liradan satışa çıkıyor.Koleksiyonda Bakkal Arif'in Hilye-i Şerif'i dışında İngiliz ve Fransız mobilyalar da yer alıyor.
iPad'den küçük Osman Hamdi
Leyla
Akçağlılar koleksiyonu, 28 Kasım'da Portakal Sanat ve Kültür Evi tarafından düzenlenen müzayedenin sadece ilk bölümünü oluşturuyor. İkinci bölümde ise özel koleksiyonlardan çıkan klasik, modern ve çağdaş Türk tabloları satılacak. Bu bölümde dikkat çeken eserlerden biri de klasik Türk resminin büyük üstadı Osman Hamdi'nin 'Eskihisar'dan Manzara' isimli tablosu. Geçtiğimiz hafta 'Milyonluk Osman Hamdi Kimde?' yazımda ressamın eserlerinin her birinin altı sıfırlı bir çekle eş değer olduğundan bahsetmiştik. 21X12 cm. boyutuyla iPad'den bile daha ufak olan bu tablonun muhammen bedeli ise 185 bin TL.
Evinin yüzde 99'u satılıyor
Müzayedeyi düzenleyen Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin Başkanı Raffi Portakal ve Leyla Akçağlılar'ın kız kardeşi Defne Tabori'nin anlatımına göre, Leyla Hanım'ın sanat merakı aileden geliyor. Geçen hafta Baba Necati Akçağlılar'ın koleksiyonunda Osman Hamdi'nin başyapıtlarından 'Camiden Çıkan Sultan II' olduğundan bahsetmiştik. Ancak Tabori'nin anlattıklarından Akçağlılar Ailesi'nin sadece resimde değil başta Osmanlı eserleri olmak üzere Beykoz ve Tophane işi porselenlerden, el yazması Kuran'ı Kerim'lere kadar birçok alanda koleksiyon yaptığını öğrendik. Böyle bir kültürde büyüyen Leyla Akçağlılar ise Paris'teki öğreniminin ardından Türkiye'de iş hayatına atıldığı günlerde başlamış koleksiyonculuğa. 195 ayrı lot halinde satılacak Akçağlılar'ın koleksiyonu, ünlü iş kadınının evindeki eserlerin yüzde 99'unu oluşturuyor.
Fırsat müzayedesi
Türkiye'deki
müzayedelerde bugüne kadar genellikle antika objeler, Osmanlı, Türk ve oryantalist ressamların tabloları ile çağdaş ressamların eserleri açık artırmayla satıldı. 27 Kasım Cumartesi günü saat 14.00'te The Sofa Hotel'de Alif Art tarafından düzenlenecek müzayedede ise Türkiye'de ilk kez 106 genç sanatçının 215 lot eseri müzayedede açık artırmayla satışa sunulacak.