Çalık Holding CEO'su Berat Albayrak, grubun cirosunun 2010 sonunda bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 2.2 milyar dolar olacağını, 2011 yılında ise 3 milyar doları geçeceğini belirterek, enerji, maden ve telekom sektörlerinde büyüme hedeflediklerini söyledi.
Reuters ile yaptığı söyleşide Albayrak, "2010 yılının ilk 6 aylık döneminde Çalık Holding'in konsolide cirosu geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 18'lik artış ile 845 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk altı aylık sonuçlara göre ciro artışı enerji, bankacılık ve medya sektörlerinde yaşandı. 2010 performansımızı, 2009 yıl sonu ile karşılaştırdığımızda ciromuz ortalama yüzde 50'lik bir artış sergileyerek 2.2 milyar dolara ulaşacak. 2009'un ilk 6 aylık dönemine kıyasla, bu sene EBITDA yüzde 50'den fazla bir artışla ortalama 111 milyon dolara ulaştı. Konsolide EBITDA'nın geçen seneye göre yüzde 25'den fazla artış göstererek 2010 yılsonu itibariyle 250 milyon dolar civarında gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.
Yılın ilk yarısında medya grubunun EBITDA'sının 47 milyon dolara ulaştığını ve yıl sonunda ise medya grubu için hedeflerinin 100 milyon dolar olduğunu söyleyen Albayrak, "2011 senesinde de medya sektöründeki performansımızın artarak devam etmesini öngörüyoruz. Grubumuzun konsolide aktif büyüklüğü halihazırda 4.5 milyar dolara ulaştı. 2010 yıl sonu itibariyle aktif büyüklüğümüzün 5 milyar dolar olmasını bekliyoruz" dedi.
Toplam 14 ülkede finans, inşaat, tekstil, medya sektörlerinde faaliyet gösteren Çalık Holding'in enerji, maden ve telekom, sektörlerinde büyüme hedefinde olduğunu belirten Albayrak, "Enerji sektöründe hedefimiz elektrik üretimi ve dağıtım ticareti; petrol arama, petrol ticareti, rafinasyon konularına odaklanmak. Maden sektöründe ise Türkiye ve çevre ülkelerde uzun vadede değer katacak madencilik lisansı almak ve maden operasyon portföyü oluşturmak. Telekom sektöründe de sadece servis sağlayıcıları ile değil altyapı şirketleri ile de ilgileniyoruz. Özellikle odaklandığımız bölgeler ise Balkanlar, Ortadoğu ve Rusya" dedi.
CEYHAN RAFİNERİSİNDE ORTAKLIK İLK ÇEYREKTE NETLEŞİR
Ceyhan'da kurulacak petrokimya ve rafineri tesislerinin proje yönetim danışmanlığı konusunda, Shaw Group ile anlaştıklarını, rafineri ile ilgili ÇED raporunun alındığını ve mühendislik çalışmalarının başlandığını ve proses üniteleri ile ilgili lisansör seçiminin yakında tamamlanacağını söyleyen Albayrak, "Bazı petrol devlerinin projeye ilgisi büyük olmakla birlikte bu fırsatlar üzerindeki değerlendirmelerimiz sürüyor. Ortaklık konusu gelecek yıl ilk çeyrekte netleşir" dedi.
Rafinerinin farklı ürünlere uyumlu olması için çalıştıklarını belirten Albayrak, "Türkiye'nin ve bölgenin ihtiyacı dizel üretimi ancak biz rafineriden farklı ürünlerin de elde edilebilmesine imkan verecek bir esneklik üzerinde çalışıyoruz" dedi. Çalık Holding ve İtalyan Eni ortaklığı ile kurulan TAPCO tarafından inşaat ve işletmesi yapılacak olan Samsun- Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirten Albayrak, "Hali hazırda Rosneft ve Transneft şirketleriyle görüşmeler olumlu bir şekilde devam ediyor. Bu gelişmeler doğrultusunda çalışmaların kısa bir süre zarfında olumlu neticeleneceğini umuyoruz. Ortaklık sürecinde 2011 içinde netleşme olabilir" dedi.
Samsun-Ceyhan petrol boru hattı 555 kilometre uzunluğunda olacak ve başlangıçta günde 1 milyon varil ham petrol taşıyacak. ÖİB tarafından ihalesi yapılan elektrik dağıtım bölgelerinden Yeşilırmak Elektrik Dağıtım'ı 441.5 milyon dolar ile satın aldıklarını hatırlatan Albayrak, "Yeşilırmak'ı yıl sonundan önce devralacağız. İhale bedelinin yüzde 40'ını özkaynaklardan peşin olarak, geri kalan yüzde 60'ı ise üç taksitte ödeyeceğiz" dedi. İhaleleri 24 Kasım'da yapılacak İstanbul Anadolu Yakası, Akdeniz ve Toroslar için de ön yeterlilik aldıklarını hatırlatan Albayrak, "Elektrik üretim ihalelerini de izleyeceğiz ancak bu ihalelerde oluşacak fiyatlar bizim açımızdan çok önemli" dedi.
BANKALARIMIZA YABANCI ORTAK ALABİLİRİZ
Çalık Holding'in Arnavutluk ve Kosova'da finans sektöründe hizmet veren bankası Banka Kombetare Tregtare (BKT) ve Türkiye'de faaliyet gösteren Aktifbank için yabancı ortaklıkların söz konusu olabileceğini söyleyen Albayrak, "Finans sektöründe grubumuzun ana stratejisini bölgesel genişleme oluşturuyor. BKT ve Aktifbank için yabancı gruplardan ortaklık teklifleri var şu an için değerlendiriyoruz" dedi.
Çalık Holding'in iştiraklerinin halka arzı için fizibilite çalışmaları yaptıklarını ancak henüz alınmış bir kararları bulunmadığını söyleyen Albayrak, "2010 yılı ve 2011'in beklenen bilançoları 2012 yılından sonra halka arzın doğru bir zaman olabileceğini gösteriyor. Zamanlama doğru olursa, faaliyet gösterdiğimiz stratejik 1-2 sektördeki şirketimizi 2012 yılından sonra halka arz etmeyi düşünebiliriz" dedi.
Sabah-ATV'yi alarak medya sektörüne giren Çalık Holding'in gelecek yıl içinde bazı tematik kanalları hayata geçirmek için çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Albayrak, "Grubumuzun Türklerin yoğun olduğu bölge ülkelerinde yeni yayın mecraları oluşturması, uzun vadeli planlarımız arasında yer alıyor" dedi.