1Ekim 2008'de yürürlüğe giren ancak yeterli alt yapısı olmadığı için iki yıl ötelenen, 1 Ekim 2010'da başlayacak zorunlu Genel Sağlık Sigortası bu kez de 'gelir testi' yetiştirilemediği için 2012'ye ertelendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, alt yapısı henüz bitmeyen çalışmanın vatandaşların 'zorunlu' mağduriyetine neden olacağı için Meclis açıldıktan sonra yasanın ilgili hükmünü 1 Ocak 2012'ye erteleme kararı aldıklarını açıkladı. SGK'nın erteleme kararı, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamı dışında kalanlar ile Yeşil Kart uygulamasından yararlanamayan 3 milyon kişiyi, 1 Ekim'e kadar zorunlu GSS'ye kaydını yaptırmaması durumunda, 760 lira para cezası ve en yüksek orandan prim ödeme yükümlülüğünden kurtardı.
SGK GELİR TESPİTİ YAPACAK
1 Ocak 2012'den itibaren yürürlüğe girecek zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamına SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan sosyal güvencesi olmayan ve Yeşil Kart uygulamasından yararlanamayan yaklaşık 3 milyon kişi alınacak. Ancak, primini cepten ödemesi gerekecek. Ödenecek miktarı SGK belirleyecek.
SGK vatandaşın banka hesabını inceleyecek
GENEL
sağlık sigortası kapsamındakiler ile sosyal güvencesi olmayan vatandaşların tespitini yapacak olan SGK, aile gelir testi uygulayacak. SGK tarafından yapılacak tespit sonucunda vatandaş, aylık gelirine göre prim ödeyerek Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanılabilecek. SGK görevlileri, vatandaşın gayrimenkullerinin yanı sıra bankalardaki mevduat hesaplarını ve kredi kartı limitini de kontrol edecek. Vatandaşın evine giderek yaşam standardına göre gelir tespit edecek.