İşçi ve memur konfederasyonları 4/C uygulamasının iptali için Danıştay'da iptal davası açacak.
İşçi ve memur konfederasyonları Tekel işçileri ile dayanışma amacıyla bir dizi karar aldı.
Türk-İş, DİSK, Türkiye KAMU-SEN ve KESK Genel Başkanları Tekel işçilerinin durumunu görüşmek üzere TÜRKİYE KAMU-SEN Genel Merkezi'nde bir araya geldi.
Alınan ortak kararları açıklayan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 4/C uygulamasından geri adım atılmayacağı yönündeki yaklaşımının değerlendirildiğini ve konfederasyonların 4/C gibi ''kuralsız, güvencesiz ve hukuka aykırı'' uygulamalar yürürlükten kaldırılıncaya kadar mücadeleye devam edilmesi kararı aldığını söyledi.
Kumlu, konfederasyonların Tekel işçilerinin sorunları konusunda hükümete ''inatlaşmayı bırakarak sağduyulu davranma, diyaloğu sürdürme konusunda çaba sarfetme, toplumun çeşitli kesimleri arasında husumet oluşturmaya yönelik söylemlerden vazgeçme ve sorunun masa başında çözülmesi için duyarlılık gösterme çağrısı yaptığını'' ifada etti.
Konfederasyonların ''kuralsız ve güvencesiz çalışmanın simgelerinden'' biri olan 4/C uygulamasının iptali için hukuki sürecin başlatılmasına ve bu çerçevede Danıştay'da iptal davası açılmasına karar verdiğini bildiren Kumlu, şunları kaydetti:
''Eylemi tabana yaymak için konfederasyonlara bağlı sendikaların temsilcilerinin Türkiye'nin dört bir yanından, bölge ve illerden 20 Şubat 2010 tarihinde Ankara'da olmalarına, dayanışmak ve eylemlerine destek vermek için aynı gece TEKEL işçileriyle sabahlamalarına karar verilmiştir.
Konfederasyonlar gerçekleştirilebilecek her yerde 'Tekel işçilerinin mücadelesine destek veren ve güvencesiz çalıştırmayı protesto eden' yazılar içeren siyah pankartlar asılması çağrısında bulunmaktadır.
Konfederasyonlar yetkili kurullarını toplayarak çalışma yaşamının tüm sorunlarına ilişkin ortak bir mücadelenin daha etkin sürdürülmesi konusunda görüş belirleyecek, bu görüş 22 Şubat 2010'da DİSK Genel Merkezi'nde saat 11.00'de yapılacak olan konfederasyon toplantısında ortaklaştırılacaktır.''
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Mustafa Kumlu, ''Tekel işçilerinin memur sendikalarına üye olmasına karşı çıkıyor musunuz?'' sorusu üzerine, Başbakan Erdoğan ve ilgili bakanlarla yaptıkları görüşmelerde bu konuya açıklık getirdiklerini söyledi.
TEKEL işçileri talepleri doğrultusunda nereye dağıtılırsa dağıtılsın, gıda iş koluyla hiçbir ilgilerinin kalmayacağını vurgulayan Kumlu, ''Onun için TEKGIDA-İŞ Sendikamızın gelir yada üye kaybetmesi söylemleri doğru değildir'' dedi.
Türkiye KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız da bu soru üzerine, ''Burada üç kuruşluk hesap yapılarak Tekel işçilerinin kutsal mücadelesi kırılmak istenmektedir. Bunu yakışıksız bulmaktayız'' diye konuştu.
Kumlu, TEKGIDA-İŞ Sendikası'nın da konfederasyon başkanlarının aldığı kararları uygulayacağını söyledi.
''Tekel işçilerinin eylemi sona erdirilmezse müdahale edileceği'' yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine Kumlu, ''O bizim işimiz değil, o hükümetin işi. Müdahale edip etmemeye ülkeyi yönetenler, hükümet karar verecek. Bu konuda bizim yorum yapmamız uygun olmaz'' diye konuştu.