Ertuğrul
Fırkateyni'ne dayanan Türk- Japon ilişkilerinin etkisiyle Niigata Eyaleti'nin Kashiwazaki Belediyesi, 1996'da bir Türk Köyü (Eğlence Kültür Parkı) inşa etti. Kashiwazaki'nin coğrafi sınırlarının İstanbul'a benzemesi de köyün buraya yapılmasının nedenlerinden biriydi. Bu girişimden çok memnun kalan Japonya'daki Türk Büyükelçiliği, Türkiye hükümetiyle gerekli temasları yapıp bir Atatürk heykelini Türk Köyü'ne hediye etti. Heykeltıraş Metin Yurdanur'un yaptığı, kaidesiyle birlikte 7.5 metre yüksekliğindeki heykel, zamanla köyün sembolü haline geldi. Fakat 2004'te Niigata Eyaleti'nde büyük bir deprem meydana gelince, köy de hasar gördü ve Japonya'daki ekonomik krizin de etkisiyle köyün kapatılmasına karar verildi. Türk Köyü yıkılıp, arazisi de 2006'da başka bir özel şirkete satıldı. Bu araziyi alan Tobita Bey, daha sonra buraya düğün salonu inşa etti. Araziyle beraber Atatürk heykeline de sahip olan Tobita Bey, heykeli önce başka bir depremde yıkılması endişesiyle büstünden ayırıp, zemine yatırdı. Fakat daha sonra Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olduğunu öğrenince, kendi şirketinin binasına taşıttırıp, özenle korudu.
İMZA KAMPANYALARI BAŞLATILDI
Fakat Japonya'daki uzmanlar ve birçok dernek, bu müdahaleden de memnun olmadı. Atatürk'ün heykelinin daha kalıcı bir yerde sergilenmesi talebi, pek çok kez Kashiwazaki Belediyesi'ne iletildi. Ama bu durum, beraberinde heykelin mülkiyet hakkı ve başka bir mekâna yerleştirilmesi için gerekli masrafların kim tarafından karşılanacağı gibi sorunları da ortaya çıkardı. Sonuçta Atatürk heykeliyle ilgili problemler, Kashiwazaki Belediyesi ve Bay Tobita arasında uzun bir süre çözümlenemeden kaldı. Bu duruma çok üzülen Japonlar arasında imza kampanyası başlatanlar bile oldu. Bu problemin çözümünü önemseyenlerin başında Japon Vakfı Başkanı Sasakawa Yohei geliyordu. Yohei, 1999 depreminde Türkiye'ye yardımlar gerçekleştirip, pek çok öğrenciye burs imkânı sağlamıştı. Konuya ilgi gösterenlerden biri de sık sık Türkiye'yi ziyaret eden, Sasakawa Barış Vakfı'nın Danışmanı Prof. Yoshiaki Sasaki'ydi. Yohei, Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya gelişinin 120. yıldönümünden tam bir sene önce, 2009'da Prof. Sasaki'den Atatürk heykeli probleminin bir an önce çözümlenmesini rica etti. Sasaki'nin görüşmeler sürecini destekleyen ise yine Youhei oldu. Youhei, çözüm için heykelin yeni adresi olarak Ertuğrul Fırkateyni anıtının olduğu Kushimoto'yu önerdi. Youhei, Atatürk heykelini Kashiwazaki Belediyesi'nden Tokyo'ya taşıyıp, orada da uzmanlarca tamir edildikten sonra Kushimoto Belediyesi'ne nakledilmesi için gerekli tüm masrafların kendisi tarafından karşılanacağı sözünü verdi.
AÇILIŞINI PRENS MİKASA YAPTI
7.5 metre yüksekliğinde ve 4 metre genişliğindeki heykelin nakil işini ise Japon Vakfı'ndan Kanbara Bey üstlendi; heykeli Kashiwazaki'den Tokyo'ya taşıttı. Heykeli Tokyo'da görmeye gelen Türk Büyükelçi Sermet Atacanlı, Japon Vakfı'nın gayretlerine karşı minnetlerini ifade etti. Japon Vakfı'nın Tokyo'da bulunan Gemi Bilimleri Binası'nın arazisi içinde muhafaza edilen heykel, itinalı bir şekilde tamir edilip, Japonya'ya ilk gönderildiği haline yeniden kavuşturuldu. Heykel, onarımın ardından kısa bir süreliğine Tokyoluların ziyaretine açıldı. Atatürk heykeli Tokyo'dan ayrılıp 20 Mayıs'ta Kushimoto Belediyesi'ne teslim edilerek, yeni büstüne kondu. Heykelin açılış töreni ise Atatürk'e olan saygıdan dolayı, Prens Tomohito Mikasa tarafından ve Büyükelçi Atacanlı ile Sasakawa Yohei eşliğinde gerçekleştirildi.