Sabah 'da yayımlanan Pijama Ailesi kitap oldu. Ailenin maceralarının yer aldığı bu ilk kitapta ayrıca 'Nasıl karikatür çizilir?' aşamalarıyla anlatılıyor.
- Pijama Ailesi gerçekte var mı?
- Evet, Pijama Ailesi aslında kendi ailem, sadece isimler farklı. Tıfıl, oğlum Deniz; çok hareketli, sürekli yara bere içinde dolaşan, ne zaman, nerede, ne kıracağı belli olmayan bir çocuk. Fıdıl, kızım Elif, sürekli kardeşinden şikâyetçi. Özellikle oyunlarının kardeşi yüzünden bozulmasına deli oluyor ama onsuz da yapamıyor. Anne eşim, Tipik bir Türk annesi, çok titiz, her şeyi kendi kontrolü altında tutmaya çalışıyor. Baba da ben oluyorum. Keyfine düşkün, rahat, çocuklarıyla oynarken karizmasının çizilmesi umurunda değil, sadece eşyaların kırılıp döküldüğü zamanlarda karısıyla aynı mekânı paylaşmamaya çalışıyor.
- Yani ilham kaynaklarınız aileniz...
- Çizilen karikatürler genellikle bizim başımızdan geçen olaylar ama aslında bütün ailelerde aynı tür olaylar yaşanıyor. Kimin kocası televizyonda maç seyrederken, gol atıldığında bağırmıyor? Ve kimin karısı buna sinirlenmiyor? Benim çocuklarımın yaptığı yaramazlıkları hepimizin çocukları yapmıyor mu? Ben de aile babası olmanın avantajlarını kullanarak rahat espri bulup, çizebiliyorum.
- Bu sizin ilk kitabınız, devamı gelecek mi?, Pijama Ailesi'nin maceraları devam edecek mi?
- Evet, devamı var. Şimdiden ikinci kitaba başladım. Bunların yanında daha küçük yaş grubundaki çocuklar için boyama ve oyun kitapları da hazırlıyorum, çok yakında piyasada olacak. - Neden ismi Pijama Ailesi? - Bizler genelde pazar günleri pijamalarımızı üzerimizden çıkarmayız, hatta akşama kadar onunla dolaşıp pikniğe gidenlerimiz bile vardır, ben de ailenin maceralarını pazar günü çizdiğim için bu ismi uygun gördüm.
- Herkes karikatür çizebilir mi?
- Tabii ki çizebilir ama karikatür çizmek için önce bu işi çok sevmek, sonra çok çalışmak, çok iyi gözlem yapmak, biraz da yetenekli olmak gerekli. Ben kitabımda Pijama Ailesi'ndeki karakterleri nasıl çizdiğimi aşamalarıyla anlatmaya çalıştım, çizmek isteyen genç kardeşlerime yardımcı olacağını düşünüyorum.
- Karikatür maceranız nasıl başladı?
- Ben karikatür çizmeye ortaokul sıralarında başladım. GÜM (Güldürü Üretim Merkezi),
Gırgır, Fırt, Avni, Dıgıl ve çeşitli mizah dergilerinde çizdim. SABAH Gazetesi'nin çıkardığı çocuk dergilerinde yönetmenlik ve çizerlik yaptım, siyasi karikatürler çizdim. Karikatürün dışında SABAH gazetesi Grafik Servisi'nin de yönetmenliğini yapıyorum.
- Karikatür çizerken nelere dikkat etmek gerekiyor?
- Her çizilen karikatürün bir sorumluluğu var, fakat aile karikatürü çizmek benim için ayrı bir sorumluluk. Çünkü, hitap ettiğim kitle çocuklar olunca onları yanlış yönlendirebilecek en küçük bir şey bile olmamalı. Ben bulduğum her espriyi kendi kızım ve oğlumu düşünerek çiziyorum ve bunun bizim aile yapımıza ters düşmemesine gayret ediyorum.