ODTÜ Teknokent'te yerleşik firmanın genel müdürü Özgür Esen, kurumlara özel hazırladıkları bilgisayar destekli eğitim çözümleri ile eğitimi daha etkili ve eğlenceli hale getirirken, eğitim maliyetlerini de düşürerek, verimliliğinin artmasını sağladıklarını söyledi.
Her insanın bilgiyi algılama, yapılandırma ve zihinde tutma yönteminin farklı olduğunu belirten Esen, halen kullanımda olan uzaktan eğitim sistemlerinin sadece bir öğrenme stiline yönelik üretildiğini iddia etti.
''Eğer eğitim, kullanıcının öğrenme stiline ve ihtiyaçlarına uygunsa, kullanıcı başarılı olmakta, aksi takdirde öğrenci başarısız olarak değerlendirilip, zaten kendisine katkı sağlamayan aktiviteyi tekrarlaması ya da eğitimi kesmesi beklenmektedir'' ifadelerini kullanan Esen, aslında bu başarısızlığın öğrenciye değil, tek yönlü eğitimi planlayan eğitim sistemine ait olduğunu ileri sürdü.
Yüz yüze eğitimde öğretmenin, öğrencinin öğrenme stiline ve bilgi birikimine göre öğrenimi farklılaştırabildiğine dikkati çeken Esen, şöyle devam etti:
''Ama bilgisayar destekli eğitimde, tüm çabalara rağmen, henüz bu farklılıkları kapsayabilen bir sistem geliştirilememiştir. Sistemimiz bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak; farklı öğrenme stillerine ve bilgi birikimlerine sahip bütün öğrencilerin gereksinimlerini aynı anda karşılamak üzere tasarlanmıştır. Böylelikle, uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim karşısında sahip olduğu dezavantajı ortadan kaldırmak ve hatta daha avantajlı hale getirmek mümkün olacaktır.
Amacımız teknolojiye ayak uydurmaya çalışmak yerine teknolojiyi işimize yarayacak şekilde ve tam kapasite ile kullanmak olmalıdır. Bunu sağlamak üzere teknolojisi gelişmekte olan bu cihazların çok yönlü kullanım imkanını yaratacak yazılımlar üretilmelidir. Bu noktadan hareketle biz de geniş kullanım alanları yaratılabileceğini dikkate alıp, ODTÜ KOSGEB desteğiyle projemizi tamamladık.''
''Bilgisayar destekli eğitimde yeni bir dönem başlayacak''
Türkiye ve dünyadaki benzer ürünlerin hiçbirinde kişiye özel içerik sunulmadığını öne süren, Esen, bazı örneklerde geniş bir içerik yelpazesi ile farklı öğrenme stillerine sahip kullanıcılara hitap edilmeye çalışıldığını, ancak kullanıcının öğrenme stiline hitap etmeyen ve ihtiyacın dışında verilen öğrenme nesnelerinin, öğrencinin dikkatini dağıtarak eğitimden uzaklaştırdığını söyledi. Esen, ''Asıl ihtiyaç kullanıcıyı sadece kendisine hitap eden içerikle buluşturmak. Projemiz önderliğinde bilgisayar destekli eğitim alanında, yeni bir dönem başlayacak'' diye konuştu.
Projeyle, her kullanıcının kendi ihtiyaç ve öğrenme stillerine en uygun içerik dizisi ile buluşturulacağını anlatan Esen, bu sayede şu an yüz yüze eğitime karşı dezavantajlı olan bilgisayar destekli eğitimin, gerek maliyet, gerekse ihtiyaçları karşılama açısından daha çok tercih edilebilir hale geleceğini savundu.
Esen, sistemlerinin internet erişimi olan bütün mobil cihazlar ve tablet bilgisayarlarda uygun grafik kullanıcı arayüzü ile görüntülenebildiğini sözlerine ekledi.