Kılıç, 1943'den bu yana 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olmuş teknikerlerin, 2012 yılına gelinmesine ve bu konuda birçok çalışma yapmalarına rağmen hala yetki ve sorumluluklarını alamadıklarını söyledi.
Meslek yüksekokulu mezunu teknikerler için dikey geçiş sınavının zorunlu tutultuğunu ve kontenjanın her branşta yılda 30-40 ile sınırlandırıldığını belirten Kılıç, şu bilgileri verdi:
''Türkiye'de 623 meslek yüksekokulundan 475 farklı teknik branşta mezun olan tekniker sayısı 1 milyon 700 bine ulaştı. Tek branşta her yıl 30-40 teknikere lisans tamamlama kontenjanı tanınıyor. Bu, yılda 19 bin öğrenci demek. Uygulama böyle devam ederse yeni mezun olmasa bile teknikerlerin lisans tamamlaması için 90 yıl gerekiyor. Teknikerlerin lisans tamamlamasının önünün açılması için 4702 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununda madde değişikliği gerekiyor. Hükümete düşen görev, mevzuat değişikliği yapması. Üniversiteler de kontenjanını belirlemeli. Biz de harcımızı yatıralım, okulumuzu okuyup ülkemize hizmet edelim.''
Geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gazi Üniversitesi arasında yapılan protokolle Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu mezunlarına statülü lisans tamamlama programı açıldığını anımsatan Kılıç, ''Bakanlıklarla üniversiteler arasında protokol imzalanabiliyor, mevzuatta hiç bir engel yok. Bizim özellikle isteğimiz, dikey geçiş sınavının kaldırılması, teknikerlere alanında çalışma şartı getirilmesi ve kontenjanın artırılması'' dedi.
Teknikerler Birliği Çanakkale Şubesi'nin geçen yıl Onsekiz Mart Üniversitesi ile bir çalışma yürüttüğünü ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:
''Üniversite ile yapılan öngörüşmede, teknikerlerin dikey geçiş sınavsız lisans tamamlayabilmesi için ön protokol imzalandı. 2011 yılı Eylül ayında 3 ay süren ön çalışma yapıldı. Bu esnada özel sektördeki teknikerlere yönelik lisans tamamlama olanağı sağlanacağı duyuruldu. 3 günde 20-25 bin başvuru alındı, ancak protokolün hayata geçirilmesi noktasında yine mevzuat engeline takıldık. Bu konuda teknikerlere hangi üniversite kapıyı açarsa, çok kazançlı çıkacaktır. Çünkü lisans tamamlayacak teknikerler, hem öğrencilikleri sırasında okudukları bölgeleri kalkındıracak hem de mezun olduklarında ülkeye katkı sağlayacak. Lisans tamamlama arzumuzu mutlaka gerçekleştireceğiz, asla vazgeçmeyeceğiz.''