Yunanistan'ın en eski ve gözde futbol takımlarından biri olan, 1924'te İstanbullu Rumlar'ın kurduğu, Fenerbahçe'nin de efsane futbolcusu Lefter Küçükandonyadis'in de bir süre oynadığı "Athlitiki Enosis Konstantinoupoleos" (AEK) artık 2'nci ligde mücadele edecek. AEK, üst üste yenilgilerle galeyana gelen fanatik taraftarının sahaya hücum etmesiyle tarihinin en büyük hezimetine uğradı. Şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla Spor Bakanlığı'nın 2011'de çıkardığı sert yasalar çerçevesinde, AEK'nın pazar günü Panthrakikos ile karşılaştığı maçı yöneten hakem Stavros Tritsonis, maçı 86'ncı dakikada sona erdirerek, AEK'ya 3 eksi puan verdi ve efsanevi takımı 3-0 hükmen mağlup ilan etti. Hakemin yasalara dayalı bu kararı, 13 Nisan'da 89 yaşına giren AEK'nın puanlarının matematiksel olarak 30'dan 27'ye indirilmesine yol açtı. AEK yönetiminin hakem hakkında "hatalı ve kasıtlı karar" verdiği gerekçesiyle açtığı dava, reddedilince, AEK'nın 2'nci lige düşmesi de kesinleşmiş oldu.
EKONOMİK DARBOĞAZ İÇİNDE
AEK'nın bu sezonda tarihinin en kötü sezonunu yaşamasının nedenlerinden biri, üst üste yapılan yönetim değişikliği ve kulübün 80 milyon euro düzeyindeki borcundan kaynaklanan son derece kötü mali durumu. Yıldız oyuncularla bir türlü yenilenemeyen takım, deneyimsiz genç futbolcularla oynamak zorunda kaldı, bu da kaçınılmaz sonu beraberinde getirdi.
AEK'LILAR NE DİYOR?
Traianos Dellas (AEK Teknik Direktörü, eski milli futbolcu): Hakem, maçı bir dakika bile olsa yeniden başlatabilirdi. Saha boşaltılmıştı, rakip takım da maçın devamından yanaydı. Polisin raporları da bunu gösteriyor. AEK'yı yıl sonuna kadar savunacağız. Bu iş burada bitmez.
Stelios Manolas (AEK eski yıldız futbolcusu): Aynı olaylar geçen hafta Veria- Aris maçında yaşandı. Ama saha boşaltılınca maç devam etti. 35 bin taraftardan 100'ü taşkınlık yaptı diye takım düşürülmez.
Nikos Hristides (AEK eski kalecisi): Olayların çıkmasında bence devletin sorumluluğu var. Bir grup akılsızın sahaya hücum etmesini önleyemeyen bir devlet yapısı her şeye müstahaktır.
Markos Kikivaraki (AEK taraftarı): Beni hayata bağlayan şeyi, takımımı kaybediyorum. Ölüm döşeğindeki bir hastayı hastaneye sevk etmek yerine kendi elleriyle öldürmeyi tercih ettiler.
SON ANDA YENEN GOL VE SONRASI...
Geçtiğimiz pazar günkü Panthrakikos maçı için stadı hınca hınç dolduran 36 bin AEK taraftarı, son dakikalarda Bugaides'in kendi kalesine attığı gol sonrası çılgına dönmüştü. Sahaya inen yaklaşık 100 taraftar, futbolcuları kovalayınca hakem maçı sona erdirmiş ve 3-0 hükmen mağlup sayılan sarı-siyahlı kulüp, 89 yıllık tarihinde ilk kez 2. lige düşürülmüştü.
Renkler Pera'dan
İstanbul'daki Rum azınlıklar tarafından 1914'te kurulan Pera Kulübü'nün (Beyoğluspor) maçları, işgal kuvvetlerinin müsamaha gösterdikleri iddiasıyla olaylı geçiyordu. Mesuliyetten çekinen Pera oyuncuları ve yöneticileri Türkiye'yi terk ederek 1924'te Atina'da AEK'yı kurdu. Kulüp, Pera'nın sarı-siyah renklerini aldı.
1924'te AEK oyuncularının hepsi İstanbulluydu. AEK'nın açılışındaki harflerde: A harfi "Atletizm": E harfi "Birlik"; K harfi "Konstantinoupoli" anlamına geliyor.
Konstantin Sapounides 24 Nisan 1941'de vefat etti.
Lefter Küçükandonyadis 24 Nisan 1948'de Atina'da oynanan Yunanistan-Türkiye milli maçında Yunanistan'a gol attı.
Lefter, 1964'te 39 yaşında olmasına rağmen bir yıllığına AEK'ya transfer oldu.
Lefter'in geçen yıl ölüm haberinden sonra AEK, tören yapmış; hatta ölüm haberi üzerine oynanan maçta gerek AEK oyuncuları gerekse taraftarları maçtan önce 1 dakikalık saygı duruşunda bulunmuşlardı.