Yunanistan'da aylardır süren grev eylemleri ve protesto yürüyüşlerinin yanı sıra, göstericiler artık "işgal" eylemlerine de hız verdi. İşgaller, genellikle sendikalar tarafından ilan ediliyor ve gerçekleştiriliyor. Mevcut hükümetin aldığı sert ekonomik önlemlerin arasında yer alan aşırı sayıdaki memur sayısının azaltılması kararına karşı çıkan memur sendikaları, bu günlerde sık sık bakanlıkları işgal ediyor. Örneğin Yunan Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, dünkü olağanüstü basın toplantısını işgal altında bulunan Ekonomi Bakanlığı binasında değil, başka bir binada yapmak zorunda kaldı. Yunan ekonomisini denetleyen IMF ve Avrupa Merkez Bankası müfettişlerinden oluşan TROYKA müfettişleri ise denetlemek istedikleri bakanlıklara işgal eylemleri nedeniyle giremediler. Troykanın Yunan bakanlarıyla müzakereleri, başka yerlerde yapıldı.
OKULLAR İŞGALDE
Üniversite ve orta dereceli okullarda da işgal eylemleri yapılıyor. Örneğin, Yunan Eğitim Bakanlığı'nın yüksek öğretimde rektör seçimi ve liselere getirdiği yeni düzenlemelere karşı ayaklanan üniversite ve lise öğrencileri kendi okullarını işgal ediyor. Bu günlerde tüm ülkede 650 lise, ortaokul öğrenciler tarafından işgal edilmiş durumda. Ülkedeki bu ilginç eylemlerin en önde gelen yaratıcısı ise Komünist Parti'ye (KKE) bağlı PAME sendikası. İşgali gerçekleştirecek sendikalar, aynı gün yayınladıkları bir bildiriyle hangi bakanlığın işgal edileceğini ilan ediyor. Eyleme katılacak sendika üyeleri saptanıyor ve işgal edilecek bakanlığın kapısından birer ikişer kişilik gruplar halinde ve "sade vatandaş" görünümünde giriş yapılıyor. Bakanlık içinde birleşen grup, daha sonra içeri soktukları pankartları açarak ve sloganlar atarak bakanın odasına giriyor. O anda makamında bunuyorsa bakana, bir işgal eylemi gerçekleştirildiği ilan ediliyor ve önceden hazırlanan "talep listesini" teslim ediliyor.
BÜYÜK DESTEK VAR
Bu gibi durumlarda ne bakanlık korumaları, ne sekreterler ne de bakanın kendisi hiçbir tepki göstermiyor. İşgal edilen odada bakan bulunmuyorsa; eylemciler yerleşiyor, pencere ve balkonlara "işgal" pankartları asıyor. Çoğu kez bakanlık çalışanlarının alkışları ve eylemcilere yönelik sevgi gösterileri de eksik olmuyor. Yunanistan Anayasası, işçi ve memur sendikalarına her türlü grev eylemi hakkı tanındığından, işgal eylemleri de "uzatmalı hale dönüşmediği" durumlarda ilgili makamlar tarafından kabul görüyor.
GEÇMİŞTEN ÖRNEK
Sembolik bile olsa, 50'şer veya 100'er kişilik gruplar halinde gerçekleştirilen bu işgal eylemleri en fazla 2 saat sürüyor. Amaç, memur sendikalarının işten çıkarma yöntemlerine karşı gösterdikleri tepkilerin kamuoyuna duyurulması. "İşgal modası"nın geçmişi ise, üniversite öğrencilerinin 1967-74 yılları arasındaki askeri yönetime karşı yapılan eylemlerine dayanıyor.
SENDİKALARIN ÖNCÜLÜĞÜNDE
Yunanistan'da bugünlerde işgal eylemi yapılıyor, yaratıcısı da Komünist Parti'ye bağlı PAME Sendikası. Örgütlenme yapıldıktan sonra içeriye sade vatandaş gibi giren eylemciler, bir anda pankartlarını açıp işgali başlatıyor. Bir hükümet binası (üstte) ve üniversite böyle işgal edildi. Üstelik çalışanlar da eylemcilere büyük destek verdi.
24 SAATLİK GREV YAPILACAK
Büyük eylemlerle sarsılan Yunanistan'da çalışanlar 24 saatlik büyük greve hazırlanıyor. Ülkede hayat duracak.